Política

Artadi: “Extremadura no ajuda a la tramitació dels pressupostos”

La consellera de la Presidència afirma que la taula de partits catalans ja existeix i no es duplicarà

Ha lamentat que en la reunió d’ahir el govern espanyol es “rentés les mans” pel que fa a les detencions sense ordre judicial

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha defensat que la taula de partits catalans ja existeix i que no es duplicarà. En entrevistes a Catalunya Ràdio i Ser Catalunya, Artadi ha admès “discrepàncies” sobre la interpretació dels dos governs de la reunió d’aquest dijous a Madrid que, segons ha explicat, va servir per “enfocar” com materialitzar un “diàleg efectiu” però sense entrar en detalls, que “és on està la clau”. Artadi ha defensat que en la taula de partits hi ha de participar Podem així com representants de JxCat i ERC que no formen part del Govern. D’altra banda, ha avisat que la votació de l’Assemblea d’Extremadura sobre el 155 no ajuda a la tramitació dels pressupostos.

Artadi ha explicat que en la reunió d’ahir, el govern espanyol va acceptar que la comissió bilateral Estat-Generalitat s’encari de manera diferent i tingui capacitat per parlar de qüestions polítiques més enllà de les competencials. Una proposta que, segons ha explicat, el Govern ja va demanar a l’agost, però llavors l’executiu espanyol la va rebutjar. Ara cal concretar, segons Artadi, si es manté la composició de la comissió o se li dona un “perfil més polític” per part de l’Estat.

La discrepància entre els dos executius està en la taula de partits que en la reunió d’ahir van acordar impulsar. Per a la consellera de la Presidència, ha de ser un espai a nivell estatal en què hi hagi “persones rellevants” de JxCat i ERC que no estan al Govern i també de Podem, tenint en compte que els socialistes no són hegemònics. Així mateix, deixa en mans del PSOE la presència també del PSC en aquesta taula. En aquest sentit, ha insistit que ja hi ha a Catalunya una taula de partits catalans, a proposta del PSC, i ha recordat que la pròxima reunió d’aquest espai serà l’1 de febrer.

Pel que fa al text aprovat a l’Assemblea d’Extremadura sobre l’aplicació del 155 a Catalunya amb els vots del PSOE, PP i Cs, Artadi ha assenyalat que hi ha una “lluita” dins del PSOE sobre cap on s’ha d’anar i l’ha instat a aclarir què pensa. Segons la consellera, hi ha persones dins del PSOE que sembla que volen intentar trobar un diàleg però també hi ha “un munt de persones rellevants, a nivell territorial però també dins del govern de Sánchez, que van en direcció extremadament oposada”. Artadi ha qualificat la votació de l’Assemblea extremenya de “gravíssima” i ha alertat que no va en la direcció d’ajudar a la tramitació dels pressupostos de l’Estat.

En aquesta línia, tant Artadi com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, van traslladar en al reunió d’ahir que el PDeCAT i ERC estan ara mateix per presentar una esmena a la totalitat. Així mateix, Artadi ha lamentat que el govern de Sánchez hagi activat el compte enrere dels pressupostos sense tenir un acord polític amb ningú i l’ha instat a fer “esforços” per trobar mecanismes per permetre la tramitació dels comptes.

El govern espanyol es “renta les mans” amb les detencions

D’altra banda, Artadi ha lamentat que en la reunió d’ahir el govern espanyol es “rentés les mans” pel que fa a les detencions sense ordre judicial de 16 independentistes a Girona. La consellera ha explicat que la vicepresidenta, Carmen Calvo, els va dir que demanessin explicacions al Consell General del Poder Judicial (CGPJ). “És molt sorprenent que des del govern espanyol es digui que demanem explicacions als jutges, com dient que no els importa que es vulnerin drets dels catalans”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia