Política

Mobilitzacions arreu del país per l’inici del judici de l’1-O

Unes 6.000 persones s’han concentrat de plaça Catalunya convocades per l’ANC i Òmnium per denunciar “la vergonya” del procés judicial

Unes 3.000 persones defensen a Girona que “l’autodeterminació no és delicte”

Milers de persones han sortit als carrers aquest dimarts al vespre arreu del país per protestar per l’inici del judici de l’1-O al Tribunal Suprem (TS) espanyol.

Unes 6.000 persones (segons la Guàrdia Urbana) s’han concentrat a la Plaça Catalunya de Barcelona per denunciar “la vergonya” del judici contra 12 líders polítics i civils independentistes i per defensar que “l’autodeterminació no és un delicte”.

La concentració, convocada per Òmnium Cultural i l’ANC, forma part de les mobilitzacions que tenen per lema L’autodeterminació no és un delicte. A l’acte s’hi han sumat organitzacions polítiques, sindicals i civils i membres dels CDRs, entre els quals JxCat, ERC, la CUP, els comuns, l’Associació Catalana pels Drets Civils, Òmnium, l’ANC, l’associació Irídia, el sindicat Intersindical-CSC i Unió de Pagesos.

La consellera de Presidència, Elsa Artadi (JxCat); el vicepresident del govern, Pere Aragonès (ERC); el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello (BComú); la diputada de la CUP Maria Sirvent; el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, entre d’altres, han participat en la d’un manifest conjunt.

Els signants afirmen que el Suprem “no és independent ni imparcial” i alerten del risc que “unes institucions judicials polititzades vulguin portar a terme un càstig exemplar decidit per endavant” contra l’independentisme. Segons ells, el judici de l’1-O és contra “tots” els sobiranistes.

En aquest sentit, subratllen que “la democràcia no pot estar mai fora de la llei”. “Decidir no és un delicte” i “ni un referèndum ni l’autodeterminació es poden jutjar i encara menys condemnar”, afegeixen.

Els concentrats, molts dels quals vestits amb peces de color groc i exhibint estelades i cartells amb fotos dels acusats al Suprem, han llançat proclames a favor de la “llibertat” i del referèndum unilateral de l’1 d’octubre. També han format un mosaic la paraula Freedom (llibertat) amb la lletres grogues.

A la concentració hi han assistit, entre molts altre, el president del Parlament, Roger Torrent; l’expresident català Artur Mas; el líder d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià; el regidor Jaume Asens (comuns); la candidata municipal del PDeCAT Neus Munté; la consellera Laura Borràs, i el diputat de la CUP Carles Riera.

L’acte ha acabat amb una actuació del cantautor Joan Dausà.

Concentracions al territori

En paral·lel s’han celebrat concentracions en altres localitats catalanes, com Girona, Lleida, Tarragona o Tortosa.

Unes 3.000 persones (segons la Policia Local) s’han aplegat a la plaça 1 d’Octubre de Girona per denunciar el judici contra l’independentisme i defensar “l’autodeterminació no és delicte”.

Durant la protesta, convocada per la plataforma Girona Vota, s’han fet proclames constants a sumar-se a la vaga general del 21-F i a les manifestacions de Barcelona i Madrid.

El president Carles Puigdemont ha intervingut a través d’un missatge gravat des de Waterloo, en el qual ha denunciat que el judici és “un càstig, una venjança i un escarment” contra tots aquells qui van votar al referèndum. Segons ell, el procés al Suprem “és una vergonya per a la Unió Europea” i que “posar urnes no és un crim”.

També s’han projectat s’han projectat missatges gravats del raper Valtònyc i de la secretaria general d’ER, Marta Rovira.

Després de la concentració unitària, unes 1.800 persones han marxat fins davant dels jutjats de Girona, on activistes dels Comitès de Defensa de la República (CDR) han cremat fotos de Felip VI i del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Els manifestants han cridat proclames a favor de la desobediència i han exigit al govern català “que no traeixi sinó implementi el mandat de l’1-O”.

Concentracions a Tarragona, Lleida i Tortosa

Més de 2.000 persones han omplert aquest vespre la plaça Ricard Viñes de Lleida per expressar el seu rebuig pel judici als líders independentistes. Representants de la societat civil i l’alcalde d’Alcarràs, Miquel Serra, han llegit el manifest unitari en què s’ha denunciat la “farsa que representa el judici” i “la judicialització d’un conflicte que és polític”.

Durant l’acte s’ha fet una crida a participar “massivament” en les pròximes mobilitzacions i a secundar la vaga general del dia 21. La protesta, organitzada per la plataforma Taula per la Democràcia, ha estat presidida per imatges dels presos i exiliats i ha finalitzat amb el cant dels Segadors.

Més d’un miler de persones s’han concentrat aquest dimarts al vespre a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona. Representants de l’ANC, Òmnium, partits independentistes i els CDR han llegit un manifest unitari on han advertit que el del procés és un “judici polític” basat en acusacions “falses” que preveu imposar “un càstig exemplar decidit d’antuvi”. Els convocants han cridat a la mobilització “massiva” en defensa dels drets civils i polítics “amenaçats”.

L’acte ha acabat amb la interpretació de l’Estaca i del Cant dels Segadors, que han arrencat crits d’independència, de llibertat i a favor de la república. Posteriorment, desenes de persones s’han manifestat fins a la plaça de la Font, al davant de l’Ajuntament.

A Tortosa la manifestació s’ha concentrat a la plaça Alfons XII, on cada dilluns, des de fa mesos es concentren grups de veïns per reclamar la llibertat dels presos. Hi han participat més de 400 persones, que han onejat estelades i han exhibit un cartell amb el lema #FakeJustice. També dos grans plafons, gairebé a mida real, amb imatges de les càrregues policials de l’1 d’Octubre, sobre el lema L’autodeterminació no és un delicte.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, del PDeCAT, i la portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Maria José Vinya, han iniciat la lectura del manifest unitari que han acabat representants de l’ANC i Òmnium. La concentració ha començat amb el Cant dels Ocells al saxo del tortosí Joaquim Vilagrassa, peça que dedica cada nit, des del seu balcó, als presos. Amb crits de ’No esteu sols’ i amb una crida a la participació a la vaga general convocada pel 21 de febrer, s’ha dissolt la concentració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia