Política

Crisi entre Polònia i Israel per l’Holocaust

La crisi diplomàtica entre Israel i Polònia es va agreujar ahir després que el nou ministre d’Afers Estrangers israelià en funcions, Israel Katz, digués que els polonesos van cooperar amb els nazis i van ser part de l’extermini de jueus en l’Holocaust. Precisament el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va suspendre diumenge el seu viatge a Israel per assistir a la cimera del Grup de Visegrad (Eslovàquia, Hongria, la República Txeca i Polònia) que s’havia de celebrar per primera vegada a Jerusalem, per les declaracions del primer ministre, Benjamin Netanyahu, que va dir que els polonesos havien col·laborat amb l’Holocaust nazi. Arran de la decisió de Polònia la cimera es va anul·lar.

El govern de Polònia va demanar una rectificació a les paraules de Netanyahu, el qual va dir que s’havia referit a polonesos i no al poble polonès o a la nació polonesa. Morawiecki va acceptar que les paraules de Netanyahu havien estat tergiversades però va decidir no anar a la cimera i enviar-hi el seu ministre d’Afers Estrangers. Hores després va decidir no enviar-hi ningú i per tant la cimera es va haver de cancel·lar.

Fa un any Polònia va aprovar una llei que preveu sancions contra aquells que denuncien el país com a col·laborador de la maquinària nazi en l’Holocaust.

Des de l’aprovació d’aquesta llei, Netanyahu ha rebut crítiques al Parlament israelià i en cercles acadèmics i periodístics que no comparteixen la “seva posició conciliadora amb Polònia i la seva història sota el nazisme”. “En comptes que els polonesos ens demanin disculpes pels milions d’assassinats a Polònia en la Shoa per la seva col·laboració amb els nazis, Netanyahu es disculpa una altra vegada davant ells”, va protestar el dirigent centrista i gran rival del primer ministre a les eleccions de l’abril, Yair Lapid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia