Política

Torra: “No podran frenar l’anhel de llibertat del poble”

El president de la Generalitat qualifica d’“estat d’excepció judicial” i d’“aberració democràtica” la decisió del jutjat 13

“Si algú compta que amb atacs com aquest, i com tots els anteriors i els que puguin venir, abandonarem el nostre compromís amb la llibertat, que perdi tota esperança.” Aquesta va ser la reacció del president de la Generalitat, Quim Torra, davant la decisió del jutjat número 13 de Barcelona de processar per malversació, desobediència, falsedat, revelació de secrets i prevaricació la trentena d’excàrrecs i empresaris investigats per l’1-O. El president va fer una compareixença d’urgència al Palau de la Generalitat per mostrar el suport del govern català als processats i dir-los que “no estan sols” i per deixar clar que “no hi ha presons, multes, exilis ni persecucions que puguin frenar l’anhel de llibertat d’un poble com el català”.

Abans, però, va carregar contra el que considera una decisió que “confirma la deriva autoritària, l’absència d’independència judicial i la persecució política en un estat de la Unió Europea”, recordant que ja s’està posant de manifest en el judici al Tribunal Suprem. Per Torra, es tracta tot plegat d’“una escalada en la persecució política” contra un procés que té un mandat democràtic sortit de les eleccions, les urnes i d’uns programes electorals que “no van ser decretats il·legals”. Per aquest motiu va qualificar d’“aberració democràtica i preocupant a l’Europa del segle XXI” processar polítics que només han complert amb allò a què es van comprometre en les eleccions amb els ciutadans.

El cap de l’executiu va assegurar: “Estem orgullosos del referèndum de l’1-O”, i va lamentar que s’estigui construint “un relat fals” motivat amb objectius polítics, primer emparant-se amb la violència i després amb la malversació i la resta de delictes. “La Generalitat no ha estat perjudicada pressupostàriament ni de cap altra manera” per l’organització del referèndum, va reiterar, i va concloure el missatge de la compareixença amb un: “Ho vam fer i ho tornarem a fer.”

El decret de l’habitatge salta del ple

El decret llei sobre l’habitatge no es debatrà ni s’aprovarà en el ple del Parlament de demà. Així ho va comunicar la portaveu del govern, Meritxell Budó, després que el conseller de Territori, Damià Calvet, ho anunciés en la reunió de l’executiu. El govern català no tenia assegurats els suports per aprovar-lo després de les crítiques encreuades amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha fet marxa enrere, tot i que Budó va assegura que ho feien per trobar més consens, ja que s’està treballant “més des de l’electoralisme que pensant en el bé comú”. També es retarda al 24 d’abril el pla d’actuació pressupostària de despeses per departaments, ja que encara s’estan ajustant les xifres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia