Política

El Suprem deixa en mans de la JEC l’acte electoral a Soto

El tribunal s’eximeix de qüestions electorals i penitenciàries i retorna a la junta, que es reuneix demà, la petició de Sànchez

Queda pendent el permís als presos polítics per fer campanya per al 28-A

No hi ha permís encara per organitzar un acte electoral al centre penitenciari de Soto del Real, petició sol·licitada pel candidat de Junts per Catalunya Jordi Sànchez. El Tribunal Suprem va decidir ahir eximir-se d’aquesta càrrega, ja que considera que no és competent ni pel que fa a activitats electorals ni a aquelles que es poden celebrar en règim penitenciari. Així, el tribunal presidit per Manuel Marchena assenyala que la sol·licitud no és un acte que afecti una possible incomunicació judicial –que no ha estat acordada per la sala– ni tampoc suposa una excarceració del centre penitenciari.

Per aquest motiu, els magistrats del tribunal, a través d’una providència donada a conèixer ahir, tornen a deixar en mans de la Junta Electoral Central la decisió sobre una petició que ja els havia fet arribar aquest mateix òrgan electoral quan va rebre la sol·licitud de Sànchez per celebrar un debat electoral al centre on està en presó preventiva.

La Junta Electoral Central podria prendre una decisió demà, quan està previst que es reuneixin els magistrats que en formen part. La junta, però, també podria traslladar la concessió del permís al Ministeri de l’Interior, responsable dels centres penitenciaris. Cal recordar, tanmateix, que la setmana passada Institucions Penitenciàries ja va emetre un informe desfavorable amb relació a l’organització d’aquest acte al·legant que “suposaria una alteració de les normes que regulen el règim del centre penitenciari”. Segons aquest departament, l’acte seria contrari a “principis elementals de seguretat” i alteraria la “funcionalitat del centre”, així com la “distribució funcional dels espais comuns”, la qual cosa obligaria a preveure un reforç de personal per “garantir la seguretat de les persones que han d’entrar al centre”.

La participació en aquesta campanya electoral de candidats que estan en presó preventiva però amb tots els drets polítics actius també dona peu a la presa de decisions fins ara inèdites. Així, el Suprem encara ha de decidir si dona permís als candidats per poder fer campanya electoral. De moment, els magistrats només han acceptat que puguin recollir l’acta si obtenen escó al Congrés i assistir al primer ple de constitució del Congrés i el Senat, en què hauran d’acatar la Constitució. Seria el cas de Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva, aquest últim al Senat.

LA FRASE

Aquest organisme no és competent per vetllar pels principis que determinen la regulació de l’activitat electoral
providència del suprem

El TC manté Bassa a la presó

El Tribunal Constitucional va desestimar ahir la demanda d’empara de l’exconsellera Dolors Bassa contra la seva situació de presó provisional tal com van fer recentment Sànchez i Cuixart. La denegació permet a la defensa de Bassa obrir el camí cap al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Fins ara, el tribunal ja havia avalat la presó de l’exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana i la del president d’Òmnium Cultural. La nova sentència, adoptada per unanimitat, afecta ara Bassa, que va rebre la notícia mentre se celebrava la 28a sessió del judici del procés, i suposa l’últim requisit perquè l’exconsellera de Treball pugui recórrer a Estrasburg contra la seva situació judicial, decretada pel jutge Pablo Llarena i avalada pel Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona