Política

XAVIER PALAU

CANDIDAT DEL PP A L’ALCALDIA DE LLEIDA

“Qui parli del 155 a Lleida és que no té projecte de ciutat”

“Després de 40 anys a la Paeria, els socialistes han quedat sense idees per governar la ciutat”

“Un alcalde no ha de generar rebuig i no ha de ser extremista”

“Ciutadans baixarà a Lleida perquè tenia molts vots prestats”

Som una societat tolerant, però hem de reconèixer que el procés ha provocat més fractura social de la que voldríem a Lleida
La presència de MENA genera inseguretat en alguns barris de Lleida, i això és responsabilitat del govern de la Generalitat
La meva llengua és el català, però tots els ciutadans han de tenir dret a escollir la llengua vehicular dels seus fills a l’escola

És el candidat més jove a l’alcaldia de Lleida. Fa més d’un any que recorre els barris, amb un discurs moderat. Lleida i la necessitat de canvi són les seves banderes.

No li fa por presentar-se a les eleccions en uns moments d’hores baixes per al PP a Catalunya?
No. Perquè tinc claríssim que a Lleida no hi ha cap referència de centredreta lleidatanista. Jo represento aquesta idea des del punt de vista polític, social, cultural i econòmic.
Vostè insisteix en la idea que és lleidatà. De fet, el lema ‘Som, soc, ets Lleida’ va en la mateixa línia. Per què? S’han sentit exclosos?
Quan vaig decidir presentar-me, em vaig adonar que el grup que podia ser un rival era l’antiga CiU, que avui no existeix, perquè ha canviat diverses vegades de sigla. Un altre partit que també podria ocupar un espai de centredreta seria Ciutadans, però tampoc ha representat aquests principis ideològics, socials, econòmics, humanistes i cristians. I hi ha molts ciutadans que en aquest sentit se sentien orfes.
I no el preocupa que precisament sigui Ciutadans el partit que li tregui vots?
No, perquè les enquestes el que estan revelant és que el PP, a Lleida capital, puja. I a mi m’aproven. En unes eleccions municipals, compta més la persona que la sigla. I jo soc un candidat que puja, i pujaré més d’aquí al 26 de maig. Ciutadans baixarà, perquè tenia molts vots prestats.
Després de 40 anys de govern socialista, sembla que aquest cop les esquerres tenen molt clar que cal un canvi, però no amb el PP, sinó amb les forces que no van donar suport al 155…
Jo crec que n’hi ha que confonen la realitat amb la ficció. Jo tinc 33 anys i no he vist cap altre govern a Lleida que els socialistes. Però atenció: també es vota per a la Diputació. I, a la Diputació de Lleida, no hi he vist més que nacionalistes. És a dir, socialistes a l’Ajuntament i nacionalistes a la Diputació. Avui tenim l’alcalde de Lleida investigat, i a l’expresident de la Diputació de Lleida l’han hagut d’apartar, ja que també està investigat. Per tant, jo dic: a Lleida, ni socialistes ni nacionalistes, sinó un projecte lleidatà i de centredreta.
Quines són les seves línies estratègiques?
Jo considero que Lleida està en decadència i hem de girar la truita. Els meus eixos són la seguretat ciutadana i la lluita contra l’ocupació d’immobles. També proposo la creació d’una regidoria de família i el desenvolupament de tasques importants a tots els barris de Lleida, on encara s’han de millorar infraestructures i comunicacions, i s’han d’eliminar tot tipus de barreres arquitectòniques… Potenciar l’emprenedoria i la llibertat empresarial, descentralitzar l’Ajuntament i millorar els accessos als polígons són també temes prioritaris, així com la connexió al corredor mediterrani i la millora de la xarxa de rodalies.
Tem que el procés cap a la independència i les eleccions espanyoles del 28-A acabin també afectant els resultats de les municipals?
Quan parlo amb comerciants de Lleida i amb l’associacionisme, sí que detecto que en els darrers anys s’ha produït certa tristesa per tot plegat. I això afecta precisament l’economia. Però jo crec que cal distingir les eleccions autonòmiques i al Congrés de les municipals. L’alcalde ha de ser una persona centrista, una persona que no generi rebuig i que no sigui extremista. I aquest és el meu perfil.
El que passa és que, per a molta gent, PP és sinònim de repressió durant l’1 d’octubre, sinònim de 155…
Jo el que he de fer és explicar que aquestes eleccions van de Lleida, van de Xavi Palau, i en aquest sentit es tracta de defensar els interessos de la ciutat, i això està per sobre de qualsevol ideologia. No es pot aplicar un 155 a Lleida, ni fer-hi un referèndum d’autodeterminació. Lleida no se separarà de la resta d’Espanya perquè ho acordi una moció del ple. Qui vulgui parlar del 155 i de la independència a Lleida, és perquè no té projecte per a Lleida. Això de l’independentisme és com un centre comercial: s’hi presenten molts partits, però quan hi entres veus que no hi ha gènere, no hi ha idees, no hi ha projecte.
Com va viure l’1 d’octubre?
Va ser desagradable. Les coses no es van fer bé i van fallar moltes qüestions. Ningú ho va fer bé. Els uns van provocar la situació i els altres van caure al parany. I, per tant, el que no es pot fer per res del món és justificar qualsevol tipus de violència, i això no ho faré.
A Lleida hi ha un 20% de població nouvinguda. Quina és la seva proposta en matèria d’immigració?
Jo penso que les persones que vinguin s’han d’adaptar als costums de Lleida. I en poso un exemple: no pot ser que no s’expliqui el que és la quaresma i, en canvi, quan arriba el ramadà, tothom l’ha de respectar i el conjunt de la societat s’ha d’adaptar als costums de persones que han vingut de fora quan nosaltres no fem l’explicació dels costums humanistes i cristians, que són els nostres. A aquells que no s’hi adaptin, se’ls ha d’aplicar la llei amb contundència, perquè a Lleida, en l’últim any, s’ha incrementat un 15% el nombre de delictes. A més, aquí tenim un problema important amb la qüestió dels MENA [menors estrangers no acompanyats]. La Generalitat ha enviat a Lleida centenars de MENA, a determinants punts que no han explicat, i aquesta sensació genera inseguretat i incivisme. En molts barris de Lleida, aquestes conductes són un problema. La presència de MENA genera inseguretat en alguns barris de Lleida.
El PP insisteix que el procés ha generat fractura social. Ho veu així a Lleida?
Jo no parlo de fractura social. Hi ha fractura per moltes qüestions. És cert que ha provocat conflictes en famílies, conflictes entre companys de feina... Però Lleida és una ciutat cívica, una ciutat tolerant i, com que som una ciutat petita, més o menys ens coneixem tots, i en aquest sentit som una societat bastant respectuosa. Malgrat tot, no es pot negar que el procés ha provocat més fractura de la que voldríem.
Quina és la seva posició respecte a l’ús de la llengua a les escoles?
Jo vaig estudiar en català. La meva llengua és la catalana. Si hagués de començar a estudiar als tres anys, ho faria en català. Però si tots som iguals, també entenc que els ciutadans tinguin dret a escollir la llengua vehicular amb la qual volen que estudiïn els seus fills.

Un advocat humanista i cristià

Xavier Palau (33 anys) és nascut a Lleida. Va començar a militar al PP perquè es considera de centredreta, amb una ideologia humanista i cristiana. És doctor en dret i advocat i també es dedica a l’ensenyament. Fa un any i mig, el PP li va proposar ser el candidat a l’alcaldia i ja fa un any que treballa amb l’equip. Ho fa amb entusiasme, convençut que a les ciutats “pesen més les persones que les ideologies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia