Política

ERC trenca barreres i s’alça amb 2 diputats a Tarragona

Guanya les eleccions per primera vegada i Jordi Salvador Duch i Norma Pujol, directora general de Joventut, aniran al Congrés

L’exconseller Josep Rull, pres polític, podrà recollir l’acta de diputat

Fita històrica també a Tarragona, on els republicans van repetir, ahir, els bons resultats i es van convertir en clars vencedors de les eleccions al Congrés dels Diputats, amb més de 109.000 vots (27,24% dels vots, amb el 95,60% de l’escrutini fet) i amb dos diputats, un més que en els comicis anteriors, el 2016, en què va ser la segona força més votada, amb 67.759 vots.

La resta de diputats se’ls van repartir, a parts iguals, el PSC (86.000 vots i 21%), Junts per Catalunya (49.600 vots i 12,34%), En Comú Podem (49.000 vots i 12,16%) i Ciutadans (50.300 i 12,50%), fins arribar a un total de sis diputats.

Junts per Catalunya va assolir un diputat, l’exconseller Josep Rull, pres polític a Soto del Real, que podrà sortir de la presó a recollir l’acta de diputat, segons celebraven, ahir, els seus companys de formació.

La llista de la formació republicana l’encapçalava Jordi Salvador Duch, que ja va ser escollit diputat en les eleccions generals del 2015 i va ser ratificat en les del 2016. Li seguirà els passos la mestra flixenca Norma Pujol, directora general de Joventut de la Generalitat des del setembre passat, número 2 de la llista d’ERC al Congrés dels Diputats, per darrere de l’exlíder sindical Jordi Salvador, que ha repetit com a cap de cartell dels republicans.

El PP d’Alejandro Fernández i Vox en van quedar fora, vorejant el 5% de la representació i amb menys de 20.000 vots. Finalment, la participació va assolir també la xifra històrica del 75,75%, 14 punts més que el 2016, quan va ser del 61,79%.

Malgrat que a la capital de la demarcació el PSC va ser la força més votada, i també a ciutats tradicionalment feus socialistes, com ara el Vendrell, la majoria de ciutats tarragonines es van tenyir del groc d’ERC: Altafulla, Torredembarra, Reus, Cambrils, Valls, Tortosa, Montblanc (amb el 40% dels total de vots emesos), Sant Carles de la Ràpita (42%), Falset (44%) o Gandesa.

A la capital tarragonina, el cap de llista socialista, Joan Ruiz, celebrava la victòria de Pedro Sánchez a nivell general i el fet de mantenir-se en primera posició en ciutats com ara Tarragona i el Vendrell.

En les eleccions generals del 2016, sis formacions polítiques es van repartir els sis diputats en discussió: En Comú Podem com a primera força (21,84% dels vots), seguida d’ERC (19,67%), PSC (15,66%), PP (14,87%), CDC (13,72%) i Cs (11,33%). La participació va ser del 63,31%. De fet, en els dos comicis anteriors, la victòria havia estat per a En Comú Podem.

Distància de 23.000 vots

A falta de confirmar els resultats a pocs punts del 100%, ERC li treia més de 23.380 vots al segon partit més votat, el PSC, a sis punts de distància. Cs i Junts per Catalunya es trobaven pràcticament empatats en tercera posició en nombre de vots.

En Comú Podem baixava posicions fins a esdevenir cinquena força i PP i Vox en quedaven fora, malgrat que les enquestes pronosticaven que el partit d’extrema dreta aconseguiria un dels seus diputats gràcies als vots d’aquesta demarcació.

El PP en queda fora i Vox no hi treu el nas

Les xarxes socials recordaven, ahir, al tarragoní Alejandro Fernández, president del PP a Catalunya, el tuit que, aquest passat divendres, va adreçar al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i que deia: “Aquest diumenge, el meu espanyolàs favorit, Quim Torra, podrà tornar a exercir lliurement el seu dret de vot en una de les millors democràcies del món: Espanya, la seva nació.”

De fet, l’alt nivell de participació democràtica en unes eleccions generals al Congrés dels Diputats espanyol des de Catalunya ha facilitat el creixement dels partits independentistes i ha vetat el PP, partit que va reprimir durament els catalans pel referèndum de l’1-O, també a la demarcació, i l’entrada de l’extrema dreta de Vox, com ha passat, contra tot pronòstic inicial, a la circumscripció de Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona