Política

Iceta aspira a presidir el Senat amb la renúncia de Montilla i el suport del Parlament

El líder del PSC necessitarà majoria simple a la Ciutadella en una votació secreta dimecres vinent

ERC no està disposada a facilitar-ne la designació

Miquel Iceta aspira a convertir-se en la quarta autoritat de l’Estat. El primer secretari del PSC i líder dels socialistes al Parlament ha acceptat l’oferta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per presidir el Senat. Espera compaginar el nou càrrec amb el de diputat a la Ciutadella i tampoc no preveu deixar les seves responsabilitats al capdavant dels socialistes catalans. El PSC no pensa obrir el debat de la pròxima candidatura al Parlament “fins que toqui”, segons fonts del partit. “Descarto ser ministre. Tinc molta feina fins a arribar a president [de la Generalitat]”, deia Iceta la setmana passada a RAC1.

Per dur a terme aquesta maniobra, els socialistes han forçat la renúncia com a senador del president José Montilla, que va ser designat pel Parlament, i confien que la cambra aprovi l’enviament d’Iceta en substitució seva. El president, Roger Torrent, va activar ahir els tràmits perquè la votació es pogués fer avui mateix, aprofitant que hi ha ple, i així estalviar-se’n un d’extraordinari en plena campanya electoral, però la junta de portaveus va acordar de celebrar-ne un dimecres de la setmana vinent per abordar el nomenament. L’òrgan va considerar que no hi ha cap urgència per resoldre la qüestió, tal com va defensar Junts per Catalunya. El PSC, Ciutadans, el PP i els comuns preferien enllestir-ho avui. La constitució del Senat és el dia 21 i Iceta hauria de ser senador en aquella data per poder accedir a la presidència. “L’última vegada que el Senat va intervenir va ser per suspendre l’autonomia en una votació en què Iceta va tenir un pes molt important”, va recordar Gemma Geis (JxCat).

Ara bé, ERC no està disposada a facilitar la designació, que necessita de majoria simple (més vots a favor que en contra). Al socialista li caldria l’abstenció d’algun diputat del bloc independentista per evitar un empat (donada la composició dictada per Pablo Llarena), sempre que tingui garantit el suport de Ciutadans, el PP i els comuns. A favor seu té l’entrada en joc dels acords per formar la mesa al Congrés i que el partit taronja ha de substituir José María Espejo-Saavedra a la del Parlament. En contra, que la designació es fa mitjançant votació secreta. “Entenem que ja tenen els suports necessaris per tira-ho endavant, perquè a nosaltres ningú ens ha dit res, ho ha d’aprovar el Parlament i disposar de les majories suficients; volem deixar clar que aquestes majories no són amb nosaltres, a nosaltres no se’ns espera perquè, si no, s’hauria plantejat d’una altra manera”, va subratllar el portaveu republicà, Sergi Sabrià. “Així no es fan les coses, no és manera de prendre decisions, ho hem sabut a través de la premsa, no podem supeditar les institucions catalanes al repartiment de cadires del PSOE”, va afegir-hi.

Abans de la designació, Iceta haurà de superar un hearing per constatar la seva idoneïtat i presentar una declaració de les seves activitats professionals. La comissió de l’Estatut dels Diputats haurà de dictaminar que no hi ha incompatibilitats que impedeixin que sigui senador. El candidat no tindria cap problema per ser elegit a la cambra alta: el PSOE hi té majoria absoluta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia