Política

El PSOE té avançada la negociació d’una Mesa del Congrés amb majoria progressista i sense PNB ni independentistes

Calvo assegura que serà un òrgan de govern “representatiu” però recorda que no hi han de ser presents tots els grups

La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, ultima un acord amb les grans formacions espanyoles per a la configuració de la Mesa del Congrés que es constituirà el pròxim 21 de maig.

Els socialistes tenen avançades les negociacions per a una mesa amb majoria progressista i sense representants del PNB ni tampoc dels independentistes o de Vox.

Segons fonts del PSOE, el plantejament actual és que l’òrgan de govern de la cambra baixa estigui format per tres membres del PSOE, dos de Podem, dos del PP i dos de Cs. Això evitaria el bloqueig que el PP i Cs van fer la passada legislatura, però deixaria sense veu les forces nacionalistes, que hi van tenir l’últim representant durant la desena legislatura (2011-2016), quan Jordi Jané va ocupar el càrrec de vicepresident quart de la Mesa per CiU.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha apuntat aquest dilluns durant la recerca de l’acta de diputada que a hores d’ara encara no sap qui serà el candidat o candidata a la presidència del Congrés. En tot cas ha recordat que la portaveu dels socialistes, Adriana Lastra, està parlant amb els grups parlamentaris per fer “una Mesa representativa”.

Amb tot, segons Calvo, a aquesta Mesa “no hi han de ser tots els partits”, sinó aquelles forces “que assoleixin un acord per a l’òrgan de govern” del Congrés dels Diputats. “Estem assolint un acord de proporcionalitat dels grups”, ha conclòs.

La Mesa que es constitueixi el dia 21 haurà d’adoptar ja algunes decisions importants com la fórmula que utilitzarà respecte als quatre diputats presos: Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, depenent també del criteri que expressi aquest dilluns el Tribunal Suprem al respecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia