Política

La CE actuarà contra Romania si no respecta la independència judicial

Brussel·les estudia portar Bucarest davant el Tribunal Europeu de Justícia i retirar-li alguns fons

Polònia i Hongria ja han estat amonestats per la UE

La Comissió Europea (CE) va anunciar ahir que emprendrà accions legals contra Romania si no reverteix les mesures que van en contra de la independència judicial i no combat la corrupció. Un portaveu de la CE va explicar que el vicepresident primer, Frans Timmermans, va enviar una carta divendres passat al govern romanès en què exposava que “les principals preocupacions tenen a veure amb les interferències en la independència judicial i la lluita efectiva contra la corrupció”.

El portaveu Margaritis Schinas va explicar que la Comissió Europea veu amb inquietud “les esmenes adoptades recentment en el codi penal, que comporten, de facto, impunitat per als crims”.

La Comissió Europea ja ha obert una investigació especial a Hongria i Polònia sobre el fet de no respectar l’imperi de la llei que, en teoria, podria derivar en la suspensió dels seus drets al vot a les institucions de la Unió Europea d’acord amb l’article 7 de la UE. La CE ha denunciat Polònia al Tribunal Europeu de Justícia (TEJ) pels canvis que va fer en el seu sistema judicial, que donen al partit de govern a Varsòvia un ampli control de la justícia. Schinas va avisar que es podrien prendre mesures semblants contra Romania si el país no atén les peticions de Brussel·les.

A més de recórrer a l’alt tribunal europeu perquè compleixi la llei, Romania s’exposa a no ser acceptada en el club de països que forma part de la zona Schengen, un objectiu llargament buscat pel govern de Bucarest. A més, alguns diplomàtics europeus assenyalaven ahir que Romania podria ser castigada també amb la pèrdua d’alguns fons europeus bàsics per a l’economia del país.

Romania, que ostenta la presidència de torn del Consell Europeu, acabarà el seu mandat amb una dura estirada d’orelles, semblant a la que ja han rebut Polònia i Hongria, i immersa, a més, en una crisi interna. Des de la tornada al poder dels socialdemòcrates a finals de l’any 2016, els romanesos han sortit nombrosos cops al carrer per expressar el seu malestar amb l’executiu. Al febrer de l’any 2017, les manifestacions contra el govern van aplegar prop de mig milió de persones. L’agost passat es van repetir les protestes i, en aquella ocasió, van ser 80.000 les persones que van sortir al carrer. Les forces de seguretat van reprimir amb duresa la manifestació.

LA XIFRA

500.000
persones
es van manifestar el febrer del 2017 contra el govern de Romania. L’agost passat en van ser 80.000.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona