Política

El procés català centra de nou el debat de les europees

Els sobiranistes insisteixen a buscar a la UE una defensa dels drets bàsics del país, i els unionistes els menystenen

JxCat els planta en protesta pel vet als represaliats

Compromís pel català

El paper que les institucions de la UE han jugat en el procés sobiranista fins ara i el que poden jugar en la seva resolució va tornar a centrar anit el debat dels candidats catalans a les eleccions europees a TV3. Un debat anòmal per la prohibició que hi participessin els primers d’Ara Repúbliques, Oriol Junqueras, i de Lliures, Carles Puigdemont i Toni Comín, fet que va fer que Aleix Sarri, número 7 d’aquesta candidatura enviat a última hora per cobrir les baixes, plantés la cita només començar. “No normalitzarem la repressió; abans que res som demòcrates i tenim aquesta línia vermella”, va justificar, mentre abandonava el plató tot just en la seva primera intervenció, i deixava un USB amb la intervenció de Carles Puigdemont en el minut d’or final. “Jo avui no hauria de ser aquí, però no desaprofitarem cap oportunitat enlloc per donar veu a l’independentisme”, exposava al seu torn el número 4 de la llista republicana, Jordi Solé, per deixar també tot seguit un enregistrament amb el minut d’or de Junqueras qui, per cert, va assegurar que agafaria l’acta d’eurodiputat, igual que agafarà el dia 21 la del Congrés.

Només Ernest Urtasun, dels comuns, es va solidaritzar davant el veto als represaliats, i mentre el socialista Javi López hi passava de puntetes, el PP i Cs ho aprofitarien per atacar els independentistes, sobretot Puigdemont, en una tònica que de fet no abandonarien en la resta del debat. Jordi Cañas, de Cs, es va felicitar que el seu “cop d’estat” no tirés endavant i que siguin perseguits per la llei, i el popular Esteban González Pons va voler remarcar la “diferència de dignitat” de la posició de Junqueras i la del president exiliat, de qui va demanar que no s’emetés el minut d’or, fet que va obligar Solé a sortir en defensa dels exiliats: “Mai trobarà ERC comparant situacions personals de patiment”, li va etzibar. A falta de JxCat, el d’ERC va reclamar en solitari que la UE defensi els drets i llibertats a Catalunya, i Urtasun va insistir que s’hi defensi una sortida dialogada, fet que també va apuntar López qui, per cert, va criticar el veto dels independentistes a Iceta al Senat. Això sí, tant ell com els candidats de dretes van insistir que l’única sortida que Europa aprovarà ha de ser dins la llei, i van menystenir les aspiracions dels sobiranistes, en recordar que fins ara cap institució els ha rebut i només s’ha fet un debat a Brussel·les sobre Catalunya, fet que va provocar una picabaralla entre González Pons i Urtasun per assumir-ne la paternitat. PP i Cs van retreure les posicions “nacionalpopulistes” dels independentistes, i els seus aliats “d’extrema dreta” a Europa, i Solé es va defensar acusant-los del seu “nacionalisme d’estat”, que pot ser “perillós” perquè “passa per sobre de drets fonamentals”, i a sobre dificulta la integració europea. El republicà, per cert, va arrencar, tot i les reserves de Cañas, el compromís unànime que impulsaran l’oficialitat del català a les institucions europees en la propera legislatura, qüestió pendent de fa anys.

Les crítiques a la gestió de la crisi dels refugiats, la crisi econòmica, marcada per les polítiques d’austeritat, a la política exterior i als 13.000 milions aprovats de despesa militar, així com les crides a la lluita contra el canvi climàtic, van centrar la part final d’un debat en què també es va demanar pactar entre socialistes, populars, liberals i verds davant ultradretans i euroescèptics.

És una anomalia que gent amb drets reconeguts no puguin ser aquí. És un dret i un deure defensar-los
Ernest Urtasun
número 3 unides podem
Europa es basa en el respecte a l’imperi de la llei, i qui decideix trencar-lo va contra els principis de la UE
Jordi Cañas
número 6 de ciutadans
És lamentable (que marxés); Puigdemont és especialista a fugir i deixar ERC sola davant del perill
Esteban González Pons
número 2 pp
No volem que Europa decideixi per nosaltres, volem que defensi els valors fonamentals
Jordi Solé
núm. 4 d’ara repúbliques
La JEC ha decidit violar els drets polítics de Puigdemont, Comín i Junqueras, per això no participarem al debat
Aleix Sarri
número 7 de lliures per europa
Europa ens ha dit que resolguem el problema amb diàleg, però no el tindrem al Parlament Europeu
Javi López
número 5 psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona