Política

ERC reclama el triomf per activar una reacció europea

Unes 1.500 persones es reuneixen en el míting central a Barcelona, en què Junqueras demana el vot per acostar els presos a la llibertat

Rovira retreu al PSOE que “més repressió” no alimentarà el diàleg

“Els vostres vots ens fan lliures.” Un dia més des de la presó, el líder i candidat d’Ara Repúbliques en les eleccions europees, Oriol Junqueras, va reclamar ahir en el míting central d’ERC a Barcelona, que va reunir unes 1.500 persones vora el mercat de Sant Antoni, una nova victòria el 26-M que atansi els presos polítics a la llibertat. Una llibertat, reclamada a crits pels assistents en diversos moments, de la qual es felicitava que, gràcies precisament al triomf del 28-A, tindrà “un petit tast” avui a partir de les deu del matí, quan ell i els altres quatre presos polítics electes surtin a recollir les actes del Congrés i el Senat, i demà, quan es constitueixin les cambres. Junqueras i Gerard Gómez del Moral ja van presentar divendres, perquè sigui efectiu des d’avui, l’escrit de renúncia al seu escó del Parlament, on seran substituïts per José Rodríguez i Núria Picas.

El líder d’ERC confia experimentar aquesta llibertat de nou quan també sigui escollit eurodiputat, com a líder a més de l’Aliança Lliure Europea. “Si tants partits europeus es posen d’acord que soc el millor candidat, segur que la societat catalana ho entén i ens ajudarà a guanyar per donar sentit a aquesta aposta col·lectiva per les llibertats”, va indicar ahir. Al seu costat, el senador electe Raül Romeva ho va resumir tot constatant que “l’única manera” que Europa deixi de donar l’esquena al conflicte català és triomfant altre cop a les urnes. “Només guanyant farem que hagin de reaccionar, és l’única via que tenim per garantir que hi haurà una resposta europea”, va subratllar, per bé que alhora no va cessar en la crida en clau interna a continuar acollint “de manera ampla i inclusiva” més sectors de la societat que entenguin que la República “també és el seu projecte”.

Els presos polítics ahir van rebre el suport ferm de l’històric líder sindical francès José Bové, eurodiputat verd, que va lamentar que la UE els hagi bandejat en connivència amb l’Estat espanyol, i troba que “el combat” que s’està donant a Catalunya serà “fonamental per a l’esdevenir” d’Europa. De fet, ja va avisar que si Junqueras no és a l’hemicicle el 2 de juliol quan es constitueixi el nou Parlament d’Estrasburg, aquest “serà il·legítim”. “Serà responsabilitat de tots els seus electes que es respectin tots els drets”, va indicar, mentre avisava que les institucions comunitàries no es poden rentar les mans de l’alliberament dels presos. El quart de la llista d’ERC, i secretari general de l’ALE, Jordi Solé, també va lamentar que la UE “per acció o omissió” s’ha posat al costat de la violència d’estat, i es va proposar treballar “per una Europa una mica més catalana”, en el sentit que la lluita del país per la democràcia i contra el feixisme “també inclou valors europeus”. “Ara cal triar entre l’Europa sotmesa als nacionalismes d’estat o la dels drets i llibertats”, va incidir el vicepresident Pere Aragonès. “A Catalunya heu frenat el feixisme i és l’estil a adoptar, sou el referent a l’Estat i a Europa”, va lloar el candidat valencià en la llista, Guillem Agulló.

Des de Ginebra, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va tenir dures crítiques cap als socialistes, que van intentar “imposar” al Parlament el seu candidat a presidir el Senat, Miquel Iceta. “Amb més repressió i més amenaces no es construeix el diàleg, han perdut la noció”, els va etzibar, mentre els acusava de fer de “crossa” d’una dreta que “els ha robat la cartera ideològica”. “No són prou valents per fer la ruptura definitiva amb el règim del 78, i d’això també van les eleccions del 26-M”, va recordar, mentre instava l’esquerra espanyola a “homologar-se” a l’europea. També el president del Parlament, Roger Torrent, va acusar els socialistes de voler fer-los rendir “amb canvis cosmètics”, inspirats en “el lloc on han nascut” els que ocupen càrrecs a les institucions.

LES FRASES

Sortirem de la presó i tornarem a Catalunya lliures, i volem que ens doni la benvinguda l’alcalde Maragall
Oriol Junqueras
candidat d’erc en les europees
No podem deixar que el PSC del 155 arribi al govern de la ciutat, i això és el que diu cada dia Colau
Ernest Maragall
alcaldable d’erc a barcelona
No es construeix el diàleg amb amenaces i imposicions polítiques, ni menystenint les institucions
Marta Rovira
secretària general d’erc

Maragall alerta d’un possible pacte entre Colau i el PSC

L’alcaldable republicà a Barcelona, Ernest Maragall, va alertar al seu torn d’un possible pacte entre Ada Colau i Jaume Collboni. “No podem deixar que el PSC del 155 arribi al govern de la ciutat, no m’ho puc ni imaginar”, va avisar, tot recordant que els socialistes i els comuns ja s’han posat d’acord per nomenar la mesa del Congrés i possiblement ho faran per pactar un nou govern a l’Estat. “La tria és Colau o Maragall”, va insistir, en una opció, la seva, que és “l’única” de tenir alcalde independentista. “És l’hora de la determinació, de les decisions i els compromisos, no és el moment de pensar Barcelona d’esquena al país, sinó que l’ha de liderar”, va proclamar també Pere Aragonès, per a qui “s’han acabat les ambigüitats”. També Roger Torrent s’ho va proposar, recordant que Barcelona “sintetitza els millors valors que Catalunya projecta al món”. Entretant, la número 2, Elisenda Alamany, va criticar els excompanys dels comuns per haver-se “posat de perfil” en un moment “excepcional” per al país com l’1-O. “S’ha de ser valent, sense ambigüitat ni equidistància”, els va exigir.

Pel seu cantó, Marta Rovira va apostar per una victòria republicana als ajuntaments, on “hi ha instal·lada de fa anys una manera massa conservadora” de fer poble i ciutat que creu que cal canviar, en al·lusió a l’històric “bipartidisme” entre CiU i el PSC. Les candidates a Reus i Figueres van llegir durant l’acte sengles cartes des de la presó de Carme Forcadell i Dolors Bassa en què realçaven el gran augment de participació femenina en les llistes d’ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona