Política

Agitació i prioritats colomenques

El debat a la capital de la Selva gira a l’entorn de les crítiques del grup d’Independents al “partidisme que hi ha a l’Ajuntament” i al suposat tracte de favor als nouvinguts

Més d’un cap de llista hi veu inacció municipal

El debat electoral de Santa Coloma de Farners, organitzat ahir a l’Auditori per aquest diari, va tenir com a protagonista un dels nouvinguts a l’arena local, el candidat d’Independents per Santa Coloma, Pep Prat, que va criticar “el partidisme que hi ha l’Ajuntament”, però que va rebre dards de totes bandes per haver parlat d’un suposat tracte de favor que tenen els nouvinguts respecte als veïns de tota la vida.

Prat va ser molt incisiu i, entre altres propostes, va demanar que es construeixi un pàrquing subterrani a la plaça del Firal per pal·liar la falta d’espai per als vehicles al centre del poble. El candidat d’ERC i alcalde del poble des del 2015, Joan Martí, va admetre que hi havia hagut un antic projecte per construir-lo, però que no ha tirat endavant perquè les possibles empreses interessades no hi veien viabilitat econòmica.

Prat va enumerar una llarga llista de propostes, i Teresa Canals (MES) va qualificar el seu programa d’“utòpic”. La cap de llista de Junts per Catalunya, Susagna Riera, va assenyalar que la clau de volta era “prioritzar”. “Ho haurem de fer, perquè tot no es pot fer”, deia. Li va donar la raó Sylvia Barragan (CUP), que va demanar que les qüestions transcendents com ara la reforma del Teatre Catalunya, tancat des de fa tres anys, i la nova piscina d’estiu, siguin sotmeses al veredicte de la ciutadania. Riera i Bea Ventura (PSC) veuen inacció municipal en aquests dos assumptes.

Martí va defensar la gestió municipal i la feina de l’equip de govern, d’ERC i de MES. “Els socialistes del sí”, va dir en el tram final la seva nova candidata, Teresa Canals. Segons el batlle, “s’han posat els fonaments perquè no s’hagi d’improvisar”. El candidat a la reelecció va recordar que l’Ajuntament ja disposa d’un arquitecte, un enginyer i un arquitecte tècnic a temps complet. Hi faltaria ara un tècnic de promoció econòmica, va admetre.

A l’hora de parlar d’habitatge i serveis socials, l’independent Prat va acostar-se perillosament a la xenofòbia. “Fa la sensació que als nouvinguts se’ls afavoreix”, va declarar. Li van caure nombroses crítiques, incloent-hi les de Barragan, Riera i Martí. Aquest últim li va demanar que es documenti abans de parlar en un acte públic.

Martí va admetre que el poble necessita un centre cívic, pocs minuts després que Barragan recordés que una moció aprovada pel ple el 2015 ja deixava clar el compromís per fer-lo possible. Com a proposta, Ventura va demanar que s'abaixi l'IBI i que es faci un camí des de la zona verda de la Nòria fent un pont per vianants sobre la riera de Castanyet i connectant amb el pont de la Font Picant. 

El candidat republicà va declarar que el model de recollida serà el de porta a porta, cosa que significarà una gestió diferent de la deixalleria. ERC –va dir Martí– potenciarà les calderes de biomassa i els vehicles elèctrics.

Tornarà Font Selva

Martí va anunciar que l’empresa embotelladora Font Selva preveu reprendre ben aviat l’activitat, i que l’extracció d’aigua de la riera de Santa Coloma, al límit del terme de Sant Hilari Sacalm, i el posterior embotellament, significaran més activitat econòmica per al poble. El candidat republicà també va anunciar que la Generalitat preveu construir a mitjà termini un centre d’educació especial (concertat) a Santa Coloma.

En un debat de debò, amb quatre candidates i dos candidats, el moderador, l’exdirector d’El Punt Avui a les comarques gironines Jordi Grau, va repartir joc i amb prou feines hi va haver d’intervenir. Al final, Grau va ser ovacionat quan va dir que “davant la fam i la injustícia, no s’ha de ser neutral”. Ho deia amb referència als presos polítics i a la futura sentència del Tribunal Suprem. Tret de la cap de llista del PSC, que va ser xiulada, els candidats es van mostrar disposats a fer front a les injustícies dels òrgans de l’Estat espanyol.

Camí per recórrer

En turisme, Prat va reclamar que l’Ajuntament tregui encara més rendiment de la ratafia i afavoreixi rutes cicloturistes. El candidat republicà el va informar que moltes gestions amb propietaris privats per deixar passar els corredors no han arribat a bon port.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona