Política

May es queda sense suport

Dimiteix la líder conservadora a la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom

Els sondejos de les eleccions europees, que se celebren avui, apunten a una derrota històrica del partit de Theresa May

Theresa May està cada cop més sola al capdavant de l’executiu britànic. Les concessions que ha fet als laboristes per tal d’aconseguir el seu favor en la votació del seu acord sobre el Brexit a principis de juny, ha provocat l’efecte contrari. La proposta de dimarts ha estat criticada per tothom: laboristes, unionistes i pel seu propi partit.

Ahir a la nit va anunciar la seva dimissió la líder conservadora a la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom, mostrant així la seva oposició a la manera com May gestiona la sortida de la Unió Europea. “Ja no crec que el nostre pla aconsegueixi materialitzar el resultat del referèndum”, va indicar Leadsom en una carta dirigida a la cap del govern. La dimissionària, que pel seu càrrec tenia accés al gabinet de govern, havia estat una de les rivals de May a les primàries de fa tres anys.

Unes hores abans, la primera ministra va presentar al Parlament la nova oferta, anunciada dimarts. May havia proposat als diputats votar un nou referèndum i la unió duanera. L’empipament dels diputats conservadors es considerable. L’influent diputat tory Tom Tugendhat va demanar per carta la dimissió de la primera ministra del seu partit: “No veig la manera de sortir del punt mort del Brexit. És molt trist, perquè [May] hi ha dedicat molta energia, però francament ha fracassat.” I hi va afegir: “Necessitem un nou líder que pugui restablir alguna mena d’autoritat i que ens pugui guiar en una nova direcció.” També el diputat Nigel Evans va demanar al partit que canviï les regles i permeti un nova moció de confiança a la primera ministra. May ja en va guanyar una el desembre passat, així que no n’hi poden presentar cap més fins al desembre. “Ens està demanant que votem a favor de la unió duanera i del segon referèndum, i això va en contra del nostre programa electoral”, va criticar Boris Johnson, exministre de May i líder euroescèptic. En termes semblants es va expressar el també exministre Dominic Raab. Tots dos van votar a favor de l’acord de May en l’última votació.

Sense novetat

Tot i les concessions, tant laboristes com demòcrates liberals consideren que no hi ha cap novetat en l’oferta de May. “Sembla una concessió, però no ho és, perquè el Parlament pot votar igualment”, va declarar Vince Cable, el líder demòcrata liberal, en referència al segon referèndum i la unió duanera. El socis unionistes nord-irlandesos també continuen oposant-s’hi.

La situació es podria complicar si es confirmessin els pronòstics de les enquestes i els euroescèptics del Partit del Brexit s’imposessin clarament en les eleccions europees que se celebren avui al Regne Unit. El líder del partit, Nigel Farage, va advertir: “Si obtenim una gran victòria, s’acabaran tots els pensaments d’un segon referèndum, perquè s’adonaran que els demòcrates liberals [els únics que defensen el segon referèndum] no poden guanyar [...]. Crec que si els sondejos d’avui es compleixen, ens desfarem de May ràpidament i també de Jeremy Corbyn.”

Els últims sondejos publicats ahir de YouGov assenyalaven el Partit del Brexit com a guanyador amb un 37% del vot, seguit dels demòcrates liberals amb un 19%. Els laboristes quedarien tercers amb un 13% i els conservadors caurien a la cinquena posició. Darrere tan sols s’hi situarien els Verds, amb només un 7%. Si aquests pronòstics es complissin serien devastadors per a Corbyn i, sobretot, per a May. Una derrota humiliant i històrica.

La primera ministra havia confiat el seu destí al fet que el Parlament li aprovés l’acord i els eurodiputats electes britànics no haguessin de seure al Parlament Europeu a partir del 2 de juliol. Però cada cop sembla més complicat que aconsegueixi el seu objectiu. Primer, perquè les negociacions amb els laboristes es van trencar la setmana passada, i segon, perquè la nova oferta que ha presentat al Parlament no ha satisfet ningú.

Campanya estranya

La campanya europea ha estat una de les més estranyes que es recorden. Els conservadors no n’han fet, mentre que May ha culpat els diputats de la celebració dels comicis europeus. Els laboristes de Corbyn han intentat eludir el Brexit i han centrat la campanya en polítiques socials. Dels demòcrates liberals se n’espera que acaparin el vot dels proeuropeus, davant de Change UK, el partit creat per dissidents laboristes i conservadors proeuropeus.

Totalment dividits pel Brexit, els dos grans partits podrien ser els més perjudicats. Hi ha diputats de les formacions demanant als seus electors que no votin per ells. El web conservador Conservative Home demanava als seus electors que no votessin May si no es feia enrere del seu pla abans d’ahir a la mitjanit.

Escòcia també vol concessions

La concessió de May al Parlament britànic en permetre que els diputats decideixin si volen convocar un nou referèndum del Brexit, li podria portar problemes a Escòcia. Sobretot després que May es negués a permetre la nova consulta escocesa. El ministre britànic per a Escòcia, David Mundell, va demanar ahir a May una reunió urgent. Mundell està preocupat per la possibilitat que la primera ministra hagi perdut el suport del seu gabinet a causa de la presentació del nou pla del Brexit. Mundell va expressar que el simple fet d’obrir les portes a una nova consulta europea podria provocar que el Partit Nacional Escocès intensifiqués la demanda d’un nou referèndum escocès. “La manera com ho va presentar podria estimular que els nacionalistes ho explotessin”, va avisar.

La promesa d’una votació posa l’eslògan conservador de Voteu per nosaltres perquè no hi hagi cap referèndum a Escòcia en un punt complicat”, va dir Nicola Sturgeon, cap del govern escocès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia