Política

Maragall obté el sí de Forn i prioritza el govern amb Colau

L’alcaldable d’ERC explicita la intenció d’arribar a un acord de govern amb Barcelona en Comú

 Forn i Artadi li confirmen des de Soto del Real el suport a la investidura com a candidat més votat

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, va explicitar ahir la seva aposta per tancar un acord de govern amb Barcelona en Comú, un executiu que va qualificar de “progressista i inequívocament republicà“, segons explicava a la sortida de la visita al candidat de JxCat, Joaquim Forn, a la presó de Soto del Real. Després que al matí els equips negociadors d’ERC i Barcelona en Comú van tenir la primera reunió formal i que Maragall va assolir a la tarda el vistiplau de Forn i JxCat a la seva investidura com a llista més votada, Maragall va anunciar l’inici d’un diàleg prioritari amb Barcelona en Comú amb l’horitzó final de compartir govern: “Entrem en una fase de diàleg efectiu i preferent amb BComú per explorar fins a les últimes conseqüències continguts, definicions i responsabilitats d’un eventual acord de govern inequívocament progressista i republicà.”

A la sortida de la reunió a la presó, la número 2 de Forn, Elsa Artadi, que també va participar en la trobada, va confirmar que no posen “línies vermelles” a la investidura de Maragall perquè li correspon l’alcaldia pel fet de ser la llista més votada. En aquest sentit, Artadi consideraria “incoherent” que Colau acceptés els vots de PSC i Valls per descavalcar Maragall quan fa quatre anys Xavier Trias (CiU) no va intentar un govern alternatiu. A més, Artadi també avisa que un govern de BComú i PSC faria més difícil “trobar una solució política” al conflicte entre Catalunya i l’Estat.

Colau, per la seva banda, insistia en el pacte impossible amb ERC i PSC –impossible perquè republicans i socialistes es veten mútuament– en un article al diari El Periódico en què feia una crida a la “responsabilitat històrica” de tots dos partits i els recorda que ja han governat junts amb BComú a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Colau considera que tenen “el temps suficient per, amb calma, rigor i posant sempre els interessos de la ciutat a davant, reconstruir confiances malmeses per massa temps de retrets, aixecar vets i posar-nos a treballar en positiu”. Tot i descartar cap negociació amb JxCat i la candidatura de Valls (Cs), Colau no fa cap referència a la possibilitat de ser investida amb els vots de PSC i Cs per desbancar Ernest Maragall.

LES FRASES

Entrem en una fase de diàleg efectiu i preferent amb BComú per explorar un eventual acord
Ernest Maragall
candidat D’ERC a l’alcaldia
Les esquerres [ERC, BComú i PSC] tenim gairebé l’obligació d’entendre’ns entre nosaltres
Ada Colau
alcaldessa en funcions
Els electors estan lluny [d’un pacte de comuns i Cs] i cal que hi hagi coherència programàtica
Pablo Iglesias
secretari general de podem

El PP aposta pel pacte contra Maragall sense Colau

Per la seva banda, el regidor popular Josep Bou es va afegir al corrent que proposa impedir l’alcaldia de Maragall per mitjà d’un pacte entre Barcelona en Comú, PSC i Barcelona pel Canvi-Cs, però va discrepar de l’acceptació per part de PSC i Manuel Valls que Colau pugui tornar a ser alcaldessa. Bou considera que l’alcaldessa en funcions “no és menys dolenta” que Maragall, i es va mostrar només disposat a votar la investidura d’un altre regidor de Barcelona en Comú però, en cap cas, de Colau, una posició que també ha defensat Ciutadans, en contra del parer de Valls. També hi va dir la seva ahir el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Descartant l’acord contra natura de Barcelona en Comú i Ciutadans, Iglesias es va mostrar confiat que Colau optarà “per entendre’s amb forces progressistes” per la “coherència programàtica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona