Política

La JEC sosté que Puigdemont i Comín han d’anar al Congrés si volen ser eurodiputats

Els obliga a anar físicament a Madrid dilluns vinent per jurar o acatar la Constitució per poder tenir l’acta

Junqueras continua pendent del Suprem

Carles Puigdemont i Toni Comín han d’anar al Congrés dels Diputats de Madrid dilluns vinent a jurar la Constitució Espanyola si és que volen recollir les credencials per ser eurodiputats. Aquest és l’advertiment que va fer ahir la Junta Electoral Central (JEC) en una reunió durant la qual també va rebutjar la sol·licitud de trametre l’acta de proclamació als eurodiputats electes de JxCat. L’advertiment significa, doncs, que els noms de Comín i Puigdemont surten en la llista dels 54 electes que s’ha d’enviar a Brussel·les i que avui ha de sortir publicada al Boletín Oficial del Estado (BOE). Però, segons la JEC, per obtenir les actes és indispensable que físicament acatin la Constitució en un acte convocat pel dia 17 a les 12 del migdia. De fet, dimecres les defenses dels dos polítics ja van presentar un recurs al Suprem perquè retiri les ordres de detenció, ja que, al seu parer, després dels resultats del 26 de maig ja tenen la condició d’eurodiputats. La decisió de la JEC d’ahir, però, suposa que aquesta tesi no l’avala l’arbitre electoral espanyol. Considera que “no procedeix l’entrega de la credencial de proclamació de diputat electe, en la mesura que aquesta credencial s’expedeix un cop el candidat electe ha prestat jurament o promesa d’acatament de la Constitució, com estableix l’article 224.2 de la Loreg”.

Així, segons l’acord de la Junta Electoral Central, només es comunicaran al Parlament Europeu els noms dels diputats electes que hagin complert aquesta condició.

El cas Junqueras

Una altra cosa és el cas d’Oriol Junqueras, que també ha estat escollit eurodiputat per ERC. També hauria d’anar a la promesa o acatament de la Constitució, però des de la fiscalia no es veu amb bons ulls; un extrem que l’advocada de l’Estat va contradir abans-d’ahir, ja que no veta que agafi l’acta, tot i el “risc” d’immunitat que això podria comportar en accedir a la condició d’eurodiputat. Junqueras continua pendent de la decisió del Suprem, però ahir la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va suggerir que, en lloc d’anar a la sessió constitutiva del Parlament Europeu, prevista per al 2 de juliol, el cap de llista d’ERC segueixi l’acte de manera telemàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona