Política

ERC no veu risc al govern, però JxCat li retreu alguns pactes

Els republicans neguen “esquerdes” amb el seu soci a l’executiu, tot i que Junts per Catalunya els critica la falta d’unitat en alguns ajuntaments

Bonvehí insta a assegurar la unitat del PDeCAT i JxCat

ERC no veu “esquerdes” al govern de la Generalitat amb els seus socis de Junts per Catalunya, tot i que els de Puigdemont li retreien ahir falta d’unitat independentista en els pactes municipals. Era el portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, qui retreia ahir als republicans haver pactat govern en 28 municipis on JxCat havia guanyat les eleccions i es quedarà a l’oposició.

Batet, en canvi, destacava que la seva formació ha facilitat l’alcaldia d’ERC en set municipis i, insistint en els retrets velats als republicans, va afirmar que el que no ha fet JxCat, en cap cas, ha estat “donar una alcaldia al PSC per treure-la a ERC”, segons recollia Efe. El diputat feia aquestes crítiques implícites als republicans en el marc d’una crida a la “reflexió” de totes les forces independentistes, que, segons ell, s’han deixat perdre alcaldies per no haver anat junts als comicis, com pensa que és el cas de Barcelona. La falta d’unitat, va concloure, ha portat a pactes que són “l’antítesi de l’1-O”, amb referència al referèndum que van impulsar junts.

Els republicans no van voler respondre ahir als retrets de Batet, i la portaveu, Marta Vilalta, va afirmar que “no hi ha esquerdes” entre els dos socis al govern català: “No creiem que quedin tocades les relacions entre les diverses formacions que representem l’independentisme, que hem de seguir entenent-nos per continuar amb la unitat estratègica, perquè quan treballem junts i construïm consens és quan avancem.” Vilalta va defensar que als ajuntaments ERC ha respectat “cada dinàmica local” i que s’ha mogut en el principi de “fer avançar la república” en les coalicions en què ha participat.

Més enllà de les diferències continuades sobre la unitat electoral de JxCat i ERC, ahir el president del PDeCAT, David Bonvehí, va demanar a la seva formació i a JxCat un esforç d’unitat de l’espai polític postconvergent. En una entrevista a Radio 4-RNE, Bonvehí insta a acordar “urgentment” el projecte polític, l’instrument per dur-lo a terme –una o dues marques– i una fórmula perquè hi puguin participar tant Carles Puigdemont com “altres lideratges”. Bonvehí no descarta res, però defensa que l’espai ha d’integrar més gent i que no posar en risc el projecte polític requereix, deia, fer les coses com les han fet: “Amb diàleg, seny i deixant-nos molt poca gent pel camí.” Bonvehí ha conclòs que ell només formarà part d’un “partit on hi hagi Mas i Puigdemont”, amb referència a les posicions més moderades del PDeCAT i les més bel·ligerants de JxCat.

D’altra banda, Catalunya en Comú demanava ahir a ERC que “superi” els bloquejos i respongui en positiu a la proposta de l’alcaldessa Ada Colau de participar en el govern que els comuns han acordat amb el PSC. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va qualificar ERC de “soci preferent”, li va demanar que no bloquegi les polítiques municipals per desgastar Colau i que s’afegeixi a les esquerres de la ciutat. Mena defensa una tornada als “grans consensos” de país i demana respondre a les aspiracions compartides del 80% de la població, amb referència al percentatge de catalans que comparteixen la necessitat d’un referèndum segons les enquestes. Mena, que no descarta una sentència absolutòria del Suprem, demana al PSOE que descarti la judicialització. I al govern català, que no doni una resposta “petita” a la sentència, sinó “tan inclusiva com sigui possible”.

El portaveu de Catalunya en Comú demana als partits independentistes que entenguin que no poden assolir “sols” determinats objectius.

Algunes imatges de pactes de dissabte són l’antítesi de l’1-O. Cal reflexionar sobre la no unitat
Albert Batet
portaveu de jxCat al parlament
No creiem que quedin tocades les relacions entre les formacions de l’independentisme
Marta Vilalta
portaveu d’ERC
Cal tornar al 80%. Els independentistes no poden arribar sols a determinats objectius
Joan Mena
portaveu de catalunya en comú

El PDeCAT reivindica alcaldies de JxCat, 22 amb el PSC

El PDeCAT es va reivindicar ahir com la primera força municipal de Catalunya, amb 393 alcaldies, comptant-hi 21 entitats municipals descentralitzades (EMD), tot i que la marca electoral va ser la de Junts per Catalunya. Ho va fer després que la mateixa JxCat s’hagués reivindicat com a primera força del país en nombre d’alcaldies per boca del portaveu parlamentari, Albert Batet. Tenint en compte que el PDeCAT és propietari de la marca JxCat, la formació es va mostrar satisfeta en un comunicat. “Que la formació política que tu representes sigui la que té més alcaldies és una gran satisfacció”, afirmava Bonvehí en l’escrit. D’altra banda, el PSC feia públiques ahir les alcaldies d’altres partits a les quals han donat suport els socialistes per integrar-se al govern. Precisament és JxCat la que té més alcaldies amb el suport del PSC, concretament en 22 municipis. En 19 dels quals, l’alcaldia de JxCat és fruit d’un pacte exclusiu amb el PSC, com ara a Calella, les Franqueses del Vallès, Premià, Vilafranca del Penedès, Lloret, el Morell i Vila-seca. Amb alcalde de JxCat gràcies a un pacte amb el PSC i ERC, hi ha Cabrera i Maçanet de la Selva. En canvi, són 12 les alcaldies d’ERC aconseguides per un pacte amb el PSC, una de les quals és la ciutat de Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia