Baix Camp

Ni tot blanc, ni tot negre

Cambrils registra els pitjors resultats en no superar el 10% de participació, mentre que a l'Argentera és de gairebé el 67%

Nou municipis del Baix Camp -a banda de la capital, Reus- van convocar ahir els ciutadans a les urnes perquè votessin a favor o en contra de la independència de Catalunya. A Cambrils es van registrar els pitjors resultats de tota la comarca, tot i que era el segon municipi més gran on es feien les votacions, que es van anar succeint amb comptagotes i sense superar el 10% de participació. Els voluntaris d'una mesa electoral explicaven una mica decebuts que s'havia organitzat en poc temps, però potser va ser l'atzar o més aviat les condicions climatològiques, el que va fer que la gent optés per anar a prendre el sol a la platjao a fer el vermut en una terrassa d'un bar. Els que sí que van complir, com la Marta Molins i el Josep Vallès, van expressar-se amb contundència: «S'ha de votar, perquè som catalans i ningú de fora ens vindrà a arreglar res.» Una mica igual pensava la Belén Aznar, que va reivindicar que «cal que a Espanya se sàpiga què volem els catalans». Des de l'organització, Lluís Rovira valorava positivament els resultats, si es té en compte que «no s'ha rebut el suport de l'administració local» i que el nucli «és molt disseminat». La cara i la creu, perquè l'Argentera, en percentatges, va ser el municipi del Baix Camp en què es va registrar una participació més gran, amb gairebé el 67%. . La mesa electoral no va obrir-se fins a les 11.00h, un cas gairebé excepcional pel fet que el municipi té poc més d'un centenar de veïns i no feia falta matinar perquè la majoria van exercir el seu dret de vot durant l'arrossada popular que es va organitzar el migdia. Al matí, la canalla també va participar en tallers de dibuix i de disseny de rosesLluís Fontderubinat, un dels responsables de la plataforma, va valorar positivament els resultats, encara que va lamentar que les persones grans optessin per no votar perquè «consideren que la consulta no és seriosa i no serveix per res»explicava.

A les Borges del Camp estaven «eufòrics» perquè van obtenir un 45,78% de participació. De fet, els resultats es preveien bons perquè amb el vot anticipat ja havien recollit el 18% dels vots. Maria Rosa Mallafré i Daniel Caballero ho expressaven: «És important per al futur de Catalunya, perquè si no els altres decideixen per nosaltres.» La jornada es va viure com un autèntic dia festiu i l'esplanada de davant del local de jubilats estava plena de ciutadans disposats a fer sentir la seva veu. A la Selva del Camp, Xavier Prats no va perdre l'oportunitat d'ensenyar als seus dos fills què és això d'anar a votar, i va explicar que, encara que la consulta no sigui vinculant, «cal anar a poc a poc i partir d'una base sòlida per fer-ho ben fet». Un altre veí va explicar com els voluntaris de la plataforma havien anat a recollir el vot a casa del seu avi, que té noranta anys. A Botarell no semblava que fos dia de votacions. A mig matí el poble estava gairebé desert, excepte la botiga del poble, que estava oberta, tot i que a les dotze el propietari va tancar com a membre organitzador de la consulta. A l'escola, convertida en col·legi electoral per un dia, tampoc hi havia gaire moviment, però Jordi Sardà i Rosa Borràs van comentar: «És una forma de pressió perquè ens escoltin.» Més de 800 persones podien exercir el dret a vot, i ho van fer només el 24%. Al poble més petit de la comarca on es feia la consulta, l'Arbolí, hi van participar la meitat dels veïns, i d'aquests, gairebé el 95% van optar pel sí. A Colldejou podien votar 167 persones i hi van emetre el vot el 55%, dels quals tots van expressar el seu síFinalment, a Castellvell del Camp, on la campanya «ha sigut molt curta», segons un membre de l'organització, Enric Valls, la participació ha estat del 27,22%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.