Política

MARIA ROSA VILA

ALCALDESSA D’AMER (JUNTS PER CATALUNYA)

“Volem construir un espai jove”

“Hem de desconnectar els recs del clavegueram”

“Hem demanat un ajornament de la portada d’aigua a Santa Brígida”

Temps i energies.
Maria Rosa Vila (la Cellera de Ter, 1954) ha estat alcaldessa quatre anys i continuarà quatre anys més. Possiblement, tindrà responsabilitat en l’equip de govern del Consell Comarcal si Junts hi manté la presidència. Vila, que regenta una empresa d’arts gràfiques, es jubilarà a finals d’any. Diu que té i tindrà temps i energies per dedicar-se a l’acció política.

En un ple molt fragmentat i amb canvis d’alcalde i mocions de censura en el passat, Amer va viure del 2015 al 2019 un mandat relativament tranquil, tot i l’oposició constant de Junts per Amer (4 regidors), que ara no s’ha presentat. El 26 de maig, amb dues úniques llistes, Amer-Junts per Catalunya va obtenir 8 edils d’11 (amb el 66,2% dels sufragis). ERC (3 edils), antic soci de CiU, queda a l’oposició. Maria Rosa Vila continuarà sent l’alcaldessa.

Com valora el triomf electoral?
Suposo que la balança s’havia de decantar cap a una banda o l’altra. Penso que la gent ha valorat que ens hem esforçat en qüestions internes i que s’han fet obres durant aquests quatre anys.
Quin balanç fa del mandat?
Hem començat el procés per dur l’aigua al veïnat de Santa Brígida, que és una cosa molt complexa. Hem enjardinat, amb l’ajut dels regants, el canal del Bellvespre [al marge oest del riu Brugent], que ara és com un passeig. I hem fet una escullera en un punt del Brugent que era molt perillós. Jo patia molt quan plovia. I estem posant làmpades led a tot el poble i treballem en un projecte de biomassa.
Què escalfarà la caldera de biomassa?
L’escola, el pavelló i la llar d’infants. La inaugurarem al setembre, quan comencin els alumnes a l’escola. [...] Vam fer la piscina [d’estiu, estrenada el juny del 2018], millores al teatre. Vam superar el milió d’euros en inversió, amb l’ajut de subvencions.
Com està allò de Santa Brígida?
El projecte ha de passar per la Comissió d’Urbanisme perquè hem de portar aigua fins als dipòsits. Hem demanat un ajornament a l’ACA. Inicialment, estava previst per al 2018/19 i ho deixarem per al 2019/20.
També estava preocupada pel sanejament al poble perquè la gent aboca a la riera. Com està la qüestió?
Hem continuat les converses amb el conseller [de Territori i Sostenibilitat] Damià Calvet i el director general de l’ACA. La gent ha de fer l’aposta pel sanejament. Hi ha d’haver una depuradora i un col·lector en alta.
Què s’haurà de fer?
Hi ha un projecte de desconnexió, inicialment de 180.000 euros. El problema és que hem de desconnectar els recs del clavegueram. Amer va créixer al costat del monestir, igual que Banyoles. Primer s’han de desconnectar els punts més fàcils.
Com es plantegen el mandat?
La nostra visió és pensar en la cultura, l’educació, la gent gran... Volem construir un espai jove perquè la mainada, als 12 anys i a la sortida de l’escola, tinguin un punt de trobada. Tenim el pressupost, i ara el presentarem a la gent jove i als pares.
On serà l’Espai Jove?
Serà darrere del nou dispensari, allà on hi havia hagut uns antics vestidors, al davant de l’institut.
Vostè és l’alcaldessa del poble del president Carles Puigdemont. Com veu la situació del país?
A llarg termini, soc optimista. No serà ràpid, però penso que s’ha obert un meló i que darrere nostre seguirà més gent. L’únic que em sap greu és la gent que està empresonada. No ho acabo d’assimilar, em costa molt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia