Política

Va fer trampa l’Estat amb el cas Valtònyc?

El TJUE celebra la vista oral que examina l’extradició automàtica del cantant

El cas no és determinant per resoldre l’ordre de detenció a Bèlgica

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) està estudiant si l’Estat espanyol va fer trampa demanant l’extradició automàtica del cantant Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. I ho fa a petició de Bèlgica, que encara rumia si l’entrega. Per això, avui, dilluns, se celebra a Luxemburg una vista oral en què les parts implicades, el raper i la fiscalia belga, defensaran per què l’euroordre directa és vàlida o no.

L’extradició està paralitzada al Tribunal d’Apel·lació de Gant, que va traslladar l’any passat a la instància judicial de la UE els seus dubtes sobre com els espanyols havien marcat la casella de terrorisme per demanar l’entrega automàtica. Reclamen el cantant per complir una pena de presó de tres anys i mig pels delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces pel contingut de les lletres de diverses cançons seves.

El delicte de terrorisme

Ara bé, la legislació europea només permet aquesta via per a determinats crims com puguin ser el terrorisme que, a més, siguin castigats amb almenys tres anys de presó. El problema, en aquest cas, seria que Valtònyc va ser condemnat únicament a dos anys de reclusió per aquest delicte, però les autoritats espanyoles van aprofitar que la llei s’havia modificat en el moment d’emetre l’euroodre i l’enaltiment del terrorisme ja era penat amb com a mínim tres anys. Per tant, els belgues es pregunten si es pot aplicar de manera retroactiva una llei en el cas d’una ordre de detenció europea.

La decisió del TJUE trigarà mesos a fer-se pública i, a més, es dona el cas que no serà determinant. Si es denega l’entrega directa del raper, els tribunals belgues encara poden examinar una segona via que s’entreveu, però, més complicada: avaluar si els crims són equivalents en el Codi Penal belga. Facin el que facin, però, queda oberta una tercera apel·lació al tribunal de cassació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia