Política

El PDeCAT proposa l’alcalde de Deltebre per dirigir l’ACM

Lluís Soler, l’únic candidat fins al moment, ha de recollir cinquanta avals per a l’assemblea de dissabte

Saldoni no pot reeditar la presidència de l’entitat perquè va perdre l’alcaldia de Sallent

L’executiva del PDeCAT va aprovar ahir proposar l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, com a president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en substitució de David Saldoni. Soler és membre de l’executiva de la formació com a responsable territorial de pactes i acords locals. L’alcalde ha de presentar formalment la seva candidatura abans d’avui al migdia i dissabte s’escollirà la nova direcció al Palau de Congressos de Girona. Necessita l’aval d’almenys cinquanta presidents d’ens locals associats de vuit comarques diferents i de les quatre demarcacions territorials. De moment la de Soler és l’única candidatura.

Saldoni va ser escollit el gener del 2018 amb més del 96% dels vots de l’assemblea de l’entitat. El fins ara president, de Junts per Catalunya, no pot renovar el càrrec perquè va perdre l’alcaldia de Sallent en favor d’ERC. Va substituir Miquel Buch quan va esdevenir conseller d’Interior. En el camí cap a la presidència, a banda de Soler, es valoraven noms com el de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, o el de l’alcalde de Sant Climent de Llobregat, Isidre Sierra, però finalment el president del PDeCAT, David Bonvehí, i el secretari d’organització de la formació, Ferran Bel, van elevar a l’executiva el nom de l’ebrenc com a candidat. D’aquesta manera, la direcció del partit passa a tenir una ascendència sobre l’ACM que amb Saldoni no tenia, i tot això enmig del procés d’“endreça” de l’espai postconvergent.

Soler (Deltebre, 1983) és llicenciat en administració i direcció d’empreses per la UPF, en l’especialitat en economia i gestió pública i és batlle de Deltebre des del 2015.

Repartiment

JxCat i ERC han pactat repartir-se la direcció de l’ACM i de la Federació Catalana de Municipis (FMC), fins ara liderada pel socialista Xavier Amor (alcalde de Pineda de Mar), de manera que el PDeCAT dirigirà la primera i els republicans, la segona, amb l’objectiu de fusionar-les i posar fi a la tradicional dualitat i contrapesos entre entitats municipalistes. De moment, ERC no ha decidit el substitut d’Amor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia