Política

Un hipotètic exèrcit català, al Debat Constituent

Girona és l’escenari dissabte de la jornada formativa de la plataforma, que se centrarà en seguretat i relacions internacionals

La plataforma Debat Constituent analitzarà dissabte a Girona la necessitat o no de la creació d’un futur exèrcit català. Ho farà en el marc de la jornada formativa sobre l’àmbit de seguretat i relacions internacionals que tindrà lloc al Teatre Municipal a partir de les nou del matí, i que durarà fins ben bé les dues del migdia. Aquesta segona sessió –la primera va tenir lloc el cap de setmana passat a Tortosa– forma part de la iniciativa que està treballant Debat Constituent per donar contingut al que haurien de ser els grans principis doctrinals de la constitució d’una eventual Catalunya independent, a través d’un gran procés participatiu ciutadà. Durant els mesos de setembre i octubre es duran a terme set jornades formatives amb ponents experts en cada temàtica per donar eines i coneixements sobre els set àmbits temàtics en què s’estructuraran els posteriors debats. La dinamització i coordinació dels debats a cada territori es fa amb plataformes d’entitats anomenades Enteses territorials. La participació és oberta a tothom i cal inscriure’s a través dels formularis que es poden trobar al web de Debat Constituent o presencialment el mateix dia de les jornades.

Resoldre els dubtes

“Catalunya ha de tenir exèrcit? Sobre quins valors hem de construir les nostres relacions internacionals? Per quin espai d’integració regional hauríem d’apostar com a país independent?”, són algunes de les preguntes que estaran sobre la taula a la jornada de dissabte de Girona. Les ponències es dividiran per subàmbits: defensa, seguretat i protecció; integració regional, i tractats internacionals. Hi participaran Dolors Feliu, advocada i directora general de Drets i Assumptes Constitucionals; Pere Ortega, president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau; Miquel Sellarès, periodista i president del Centre d’Estudis Estratègics de Catalunya; Neus Torbisco, doctora en dret i especialitzada en drets humans, i Eduard Vinyamata, doctor en ciències socials, director del Crecin3 i del campus per la pau de la UOC.

Lluís Llach, president del consell assessor del Debat Constituent, va explicar ahir durant la presentació de l’acte al Teatre Municipal de Girona que les jornades formatives que s’estan fent ara serveixen per fer “un recull d’impressions i opinions” i que després es traslladaran en un debat constituent molt més ampli i participatiu que tindrà lloc a partir del mes de novembre. “Cal separar. Ara són set jornades formatives que estem fent amb entesos en la matèria i que no són decisores. A partir del novembre es començarà un debat constituent i ciutadà”, remarca Llach.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia