Política

El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, en al·lusió a l’actuació de l’1-O: “Ho tornarem a fer”

La cúpula de l’institut armat a Catalunya garanteix que la resolució en contra seu no tindrà “transcendència”

El cos policial espanyol condecora, a títol pòstum, el jutge que va investigar el 1-O i també distingeix a la secretària del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona durant la celebració de la seva patrona

La cúpula de la guàrdia civil a Catalunya ha refermat aquest dimecres el seu “compromís amb espanya” i ha avisat que, si cal, tornarà a actuar com “fa dos anys” quan “sigui necessari”.

El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, ha assenyalat aquest dimecres durant la celebració de la patrona a la comandància de Sant Andreu de la Barca que “independentisme i terrorisme no és el mateix”, però ha advertit que el cos “combatrà sense treva ni pena” als que “recorrin el camí a la independència seguint el camí del terror” per posar-los a disposició de la justícia.

El general ha assegurat que la Guàrdia Civil es manté ferma en el seu “compromís amb Espanya i de treballar per la seguretat i la llibertat de tots els ciutadans”. “Ho vam demostrar fa dos anys, ho hem fet de nou recentment i cada vegada que sigui necessari ho tornarem a fer”, ha avisat en al·lusió poc velada a la repressió de l’1-O. “Tenim la plena convicció que la societat a la que servim entén i creu que no hi ha llibertat ni seguretat fora del marc de la llei”, ha reblat.

Garrido s’ha expressat així durant la seva intervenció a la celebració de la Patrona, en què també ha destacat que la Guàrdia Civil ha contribuït al “cimentació” de la sentència del procés - que es coneixerà durant els pròxims dies - amb “un treball d’investigació objectiu, rigorós i exhaustiu”.

En l’acte, Garrido ha sostingut que, de la mateixa manera que “ser independentista no és el mateix que ser català”, ser sobiranista tampoc no és sinònim de “terrorista”, però ha avisat que posaran “a disposició de la Justícia” als que optin pel “terror”.

S’ha referit així a l’Operació Judas amb la qual van detenir el mes passat a nou membres del Comitè de Defensa de la República (CDR), set dels quals estan a la presó acusats de terrorisme.

“Aquesta brillant actuació ens enfronta a tots a la veritat que les preteses premisses revolucionàries es converteixen amb més facilitat del que es pot pensar o desitjar (...) en un rictus capaç de generar destrucció, dolor i sofriment”, ha assegurat Garrido.

Així mateix, el cap de la Benemèrita a Catalunya ha instat els agents a “no sentir-se concernits pel resultat concret” de la sentència del procés perquè, tal com ha recordat, “ni la venjança, ni l’adequació a la demanda social, ni la resolució negociada de controvèrsies són expectatives o condicionants de les sentències judicials”.

Per aquest motiu, ha subratllat, la Guàrdia Civil només espera de la sentència que el Tribunal Suprem anunciarà aviat sobre la cúpula del procés que “estableixi els fets provats i les responsabilitats dels que els van executar”.

D’altra banda, Garrido també ha assegurat que les accions del cos en defensa “de l’ordre constitucional” els han atorgat el “respecte i la simpatia” de la majoria de ciutadans malgrat el “retret dels qui conceben la llei com una eina sotmesa a la decisió prèvia de desobeir”.

I ha garantit: “Tots els intents de fer-nos sentir amenaçats o acovardits no només han estat inútils, sinó que responen a patètiques mostres d’impotència”.

El director general de la Guàrdia Civil, Felix Vicente Azón, ha asseverat que el cos prendrà “totes les mesures necessàries” per evitar que la resolució aprovada pel Parlament que demana la retirada dels seus efectius de Catalunya “no tingui cap transcendència”.

Azón ha felicitat el cos per la detenció dels membres del Comitè de Defensa de la República (CDR) acusats de terrorisme perquè –ha dit– “ha evitat mals majors que afortunadament ja mai no arribaran a produir-se”.

Condecoracions

La Guàrdia Civil ha condecorat aquest dimecres amb la Creu de Plata del cos i a títol pòstum Juan Antonio Ramírez Sunyer, el jutge de Barcelona que investigava els preparatius de l’1-O i que va morir el novembre passat.

Amb motiu de la celebració de la Patrona del cos a Catalunya, el director general de la Guàrdia Civil, Félix Vicente Azón, i el cap de la Benemèrita a Catalunya, Pedro Garrido, han lliurat el distintiu a la dona de Ramírez Sunyer, Teresa Sánchez.

Durant l’acte i entre altres persones, també ha estat condecorada amb la medalla al mèrit de la Guàrdia Civil amb distintiu blanc la secretària del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, el testimoni de la qual va ser precisament clau per a la imputació per rebel·lió a la cúpula del procés.

També ha rebut el mateix distintiu que Del Toro el cap superior de Policia de Catalunya, José Antonio Togores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia