Política

Borrell torna a vetar la Generalitat en la trobada de la Unió per la Mediterrània

El fòrum, que es fa avui a Barcelona, aplega els ministres d’Afers Exteriors dels estats de la UpM

L’any passat tampoc s’hi va convidar el president Torra

La Generalitat de Catalunya no ha estat convidada a la inauguració del Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (UpM) que es fa avui a Barcelona. Per segon any consecutiu, el govern espanyol i la UpM han decidit que no hi hagi representants de la Generalitat. Fonts del Ministeri d’Afers Exteriors asseguren que s’ha actuat de la mateixa manera qua l’any passat, quan el ministre Josep Borrell va admetre obertament que no havia convidat el president de la Generalitat, Quim Torra, per “no donar-li un escenari” per “vilipendiar el bon nom d’Espanya” i per evitar que “distorsionés” la trobada.

El ministre en funcions d’Afers Exteriors i nou representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i Nasser Kamel, secretari general de la UpM, exerciran d’amfitrions de la trobada que aplegarà els ministres d’Exteriors dels estats de la Unió per la Mediterrània. El fòrum estarà presidit per l’alta representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i vicepresidenta de la Comissió Europea, Federica Mogherini, que assumeix la copresidència de la institució juntament amb Ayman Safadi, ministre d’Afers Exteriors i Expatriats de Jordània.

Aquest és el quart cop que Barcelona acull la trobada. L’any 2017, el president Carles Puigdemont, va participar-hi i en el discurs inaugural, fet en català, castellà, anglès i francès, va recordar la vocació europeista de Catalunya en un moment en què s’especulava que una Catalunya independent podia quedar fora de la UE. En aquella ocasió, el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol, presidit aleshores per Alfonso Dastis, no va vetar la presència de la Generalitat. Un any després, Borrell va assegurar que Puigdemont “es va convidar” a la trobada.

Anàlisi sobre el canvi climàtic

La trobada, que es fa a l’hotel Fairmont Rey Juan Carlos I, servirà per presentar les conclusions del primer informe científic sobre l’impacte del canvi climàtic i ambiental a la regió mediterrània que des de l’any 2015 elaboren una vuitantena de científics procedents de tota l’àrea euromediterrània. També està previst que el fòrum serveixi per fer balanç de la situació de la regió i debatre el camí a seguir per enfortir el desenvolupament, la cooperació i la integració regional de l’àrea euromediterrània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia