Política

Torra qualifica la sentència d’injusta i antidemocràtica

Demana una reunió urgent al rei i al president Sánchez per tractar la crisi oberta

Reitera el compromís amb la independència i reclama l’amnistia i la llibertat dels presos

Govern, Parlament i diputacions. Presidents i expresidents. Els responsables de les tres principals institucions catalanes van fer costat ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, en aquesta “hora greu” per a Catalunya per denunciar una sentència que “insulta la democràcia i menysprea la societat catalana”.

El govern, a través d’una declaració institucional dura i contundent llegida a la sala gòtica del Palau de la Generalitat sota el remor i la vigilància d’un helicòpter policial, “rebutja” la sentència per “injusta i antidemocràtica”, perquè forma part “d’un judici polític” i d’una “causa general contra el dret d’autodeterminació”. El contingut recorda que els sentenciats amb penes de presó que sumen gairebé 100 anys, van actuar d’acord amb els principis democràtics avalats per un programa electoral i amb el suport d’una majoria parlamentaria.

En català, castellà i anglès, el president de la Generalitat va transmetre moltes paraules, però pocs fets més enllà d’una signatura en sengles cartes al rei Felip VI i al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per reclamar-los una reunió per tractar la crisi oberta arran de la sentència. Al mateix temps, Torra anunciava la sol·licitud de comparèixer en un ple del Parlament per tractar la nova situació política. La convocatòria d’aquest ple es tractarà ben segur avui a la mesa del Parlament i en la junta de portaveus posterior un cop ahir al vespre va quedar registrada la petició del president Torra a la cambra catalana.

També el president va afrontar el futur amb el compromís reiterat de treballar per la independència. “La negativa de l’Estat a iniciar un diàleg per a una solució democràtica del conflicte polític no ens aturarà en la determinació de construir un estat independent per al nostre país”, assegurava. I també s’aferrava de nou a l’1-O, a l’objectiu “d’avançar en el camí cap a la República catalana, sense excuses”.

Finalment, el president, acompanyat de tots els consellers del seu govern, va acabar reclamant la fi de la repressió, la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, i l’amnistia com a punt final per a totes les persones represaliades. “El camí de la solució dels conflictes és sempre la paraula, el vot i la llibertat”, va asseverar en la seva intervenció, després de la qual el govern va assistir a la plaça del Rei a un acte en suport a les famílies dels presos per expressar-los la seva solidaritat.

LES FRASES DE QUIM TORRA

Condemnar-los és un insult a la democràcia i un menyspreu a la societat, són polítics avalats per un programa electoral
El camí cap a la solució dels conflictes sempre és la paraula, el vot i la llibertat. L’amenaça, la presó i el càstig no són la solució a res
La negativa de l’Estat a iniciar un diàleg no ens aturarà en la determinació de construir un estat independent


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona