Política

la crònica

La volta a l’estany clàssica però diferent

Què fas un dia de vaga general quan tens nens petits i tens ganes de mobilitzar-te? S’ho preguntava Roser Trull, mare banyolina que forma part del grup de A Collibè , una botiga especialitzada en la criança i la maternitat, de Laia Vayreda. Amb voluntat de manifestar-se i de donar suport d’una manera local, totes dues van promoure la Caminada en família per la llibertat, l’única convocatòria popular que ahir al matí es feia a la capital del Pla de l’Estany. “Donar la volta a l’estany és un clàssic de Banyoles”, assenyalava Roser Trull abans de començar a caminar. Convocats davant del Club Natació Banyoles, que havia tancat les instal·lacions pel 18-O, prop de 200 persones, la majoria famílies, van iniciar un recorregut amb parada al paratge dels desmais per fer-se la foto de grup. Vayreda recordava que aquesta iniciativa havia sortit del grup de mares de A Collibè que volien afegir-se a la vaga però que, amb nadons o nens petits, no volien desplaçar-se. Totes dues mostraven la seva sorpresa per “l’èxit total” de l’acte, nascut de la inquietud i la improvisació, i que a través de les xarxes socials es va propagar.

L’ambient era el d’una volta col·lectiva a l’estany com moltes de les que es fan de caràcter solidari o reivindicatiu, en cap de setmana, però amb les estelades i les pancartes –el lema Ho tornarem a fer, de Jordi Cuixart, es llegia a la capçalera– s’hi respirava un aire diferent. No el propi de festa major –la de Sant Martirià tindrà aquest cap de setmana un aire reivindicatiu–, sinó el de l’anormalitat que s’ha instal·lat com a rutina. La majoria de comerços del centre havien abaixat les persianes, un bar de la plaça de les Rodes servia cafès amb el cartell d’afegir-se a la vaga a partir de la una del migdia. I a la plaça Major, poca gent a l’única terrassa oberta. L’encartellada de denúncia empaperava els bancs i les frases d’empoderament omplien els passos de vianants. El seguiment de la vaga a secundària als instituts banyolins va ser de prop del 100% per part dels alumnes i de dos terços en el cas dels professors.A primera hora del matí, una trentena de marxants banyolins s’havien afegit a l’últim tram de la columna de Girona que sortia de Premià La necessitat de manifestar-se es va evidenciar a mitja tarda quan, de forma espontània, es va convocar una marxa amb l’assistència d’unes 400 persones des de la plaça dels Peixos fins a la plaça de la Vergonya, que va tallar de les sis a les set de la tarda el carrer de la Llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona