Fred i reivindicació a Girona
Centenars de persones van acudir a la crida del Tsunami Democràtic a la plaça U d’Octubre de la capital de les comarques gironines
Tallers antirepressius, parlaments, música i una exposició conformaven el programa
La plaça U d’Octubre del 2017 de Girona va ser el marc ahir a la tarda d’una de les principals convocatòries a la demarcació del Tsunami Democràtic a favor dels drets i les llibertats del poble de Catalunya. Diversos centenars de persones van passar des de primera hora de la tarda i fins ben entrat el vespre per la plaça per participar en els actes organitzats, que tenien dos vessants ben contrastats però alhora complementaris. D’una banda, l’aspecte festiu, amb concerts de diversos grups, sopar popular i ambient de festa major. D’una altra banda, la reivindicació, en forma de parlaments, una exposició i tallers. Una gran pintada lluïa enmig de la plaça, amb el missatge “Els Països Catalans no tenim rei ni por”, signada pel CDR de Girona i il·lustrada amb una corona reial cremant. A part, la plaça estava envoltada de pancartes contra la monarquia, a favor dels presos polítics i de la República Catalana i alguns cartells en contra del conseller d’Interior, Miquel Buch.
La tarda va ser freda a Girona, i no es feia agradable estar palplantat a la plaça durant gaire estona, malgrat que cap al vespre els Diables de l’Onyar van contribuir amb el seu foc a escalfar una mica l’ambient. El retard amb què van començar els actes –pràcticament dues hores respecte a l’horari d’inici previst, que era a les quatre– tampoc va ajudar al fet que la plaça s’omplís en cap moment.
Es va instal·lar a la plaça un escenari des d’on es van fer alguns dels parlaments i des d’on van tocar els grups musicals. També hi havia una parada de marxandatge amb elements grocs, samarretes de commemoració de les mobilitzacions que hi ha hagut des de la sentència i altres productes. I també es va instal·lar un plafó amb una vintena de fotos dels actes de protesta postsentència. Una exposició titulada Resposta a la sentència, a càrrec de Toni Ferragut, Carles Palacio i Fora de Camp. Van ser molts els curiosos que es van parar a observar les imatges. I alguns dels comentaris eren carregats de ràbia per la resposta policial, d’altres estaven escandalitzats pel mateix motiu i d’altres debatien considerant que els aldarulls feien un flac favor a l’independentisme mentre d’altres consideraven que “cremar contenidors no és violència sinó protesta” i que “la violència va venir sobretot per part dels cossos de seguretat”.
Un dels primers actes va ser el parlament de l’activista Mostafà Shaimi, que va explicar la situació dels joves empresonats al Puig de les Basses arran dels aldarulls dels dies posteriors a la sentència, i va explicar el concepte de dret penal de l’enemic que, va dir, està aplicant l’Estat espanyol. Després de l’actuació de Koalanú es va celebrar un taller antirepressiu, a través de l’advocada Mireia Bazaga. A part, es van fer altres tallers –també per a mainada– i parlaments, un dels quals –a través de vídeo– protagonitzat per Valtònyc. Concerts d’una programació que incloïa Pulpopop, Guillem Ramisa, Bandulimejant, Ca Vell, Los Live i Brigada R.P.F. van donar el toc festiu a la nit. El Casal Independentista El Forn va encarregar-se de preparar un sopar popular i l’Ateneu Popular Salvadora Catà es va responsabilitzar d’oferir un servei de bar que va aportar a la festa reivindicativa el caliu necessari per combatre la intensa fred que feia.