Política

El nomenament de la nova presidenta boliviana encén els partidaris de Morales

Áñez nomena un gabinet provisional de línia dura per engegar el procés de transició

Rússia reconeix la mandatària, tot i haver sorgit d’un “cop d’estat”

La proclamació de Jeanine Áñez com a presidenta interina de Bolívia després que l’exèrcit forcés la dimissió del cap d’estat, Evo Morales, ha enfurismat els partidaris del líder indígena, que han tornat a sortir al carrer i s’han enfrontat a les forces de seguretat en diverses ciutats del país com ara La Paz, El Alto i Chapare.

Els partidaris de Morales denuncien el “cop d’estat” de l’oposició denunciat pel mateix president des de l’exili a Mèxic, amb el pretext de les irregularitats de les eleccions presidencials del 20 d’octubre passat, que donaven Morales per guanyador dels comicis sense necessitat d’una segona volta.

Mentrestant, però, Áñez va per feina i ja ha nomenat un gabinet d’urgència, amb només onze ministres, per iniciar la transició de govern d’un país immers en una crisi que ja ha causat deu morts i més de 500 ferits. Áñez ha triat un gabinet provisional de línia dura i ha trencat amb la tradició que la cartera d’Afers Estrangers l’havia d’ocupar sempre un indígena. En el seu lloc ha designat la diplomàtica de carrera Karen Longaric.

Per a altres ministeris clau com ara els de Defensa i Govern (Interior), també ha escollit responsables de perfil autoritari com ara l’exsenador Arturo Murillo, per a la cartera de Govern, que ja ha advertit que hi haurà presó per als qui cometin “sedició”. Tot i que Áñez ha accedit al poder gràcies a l’exèrcit, l’autoproclamada presidenta interina diu que al país “no hi ha un cop d’estat”.

De moment, ja ha aconseguit el reconeixement de diversos estats americans i dels EUA i ahir hi va sumar el de Rússia, que va acceptar Áñez com a mandatària provisional, tot i que manté la seva posició que les accions que van portar a la dimissió de Morales “van equivaler a un cop d’estat”. “És clar que ella serà considerada mandatària de Bolívia en el període fins que s’elegeixi al nou president”, va dir el viceministre d’Afers Estrangers rus Serguei Riabkov, que va justificar les reserves de Moscou per la falta de quòrum que hi va haver durant la votació al Parlament per aprovar la investidura d’Áñez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia