Política

opinió

Els avantatges de l'Europa política

Si preguntem a la ciutadania quins són els reptes europeus que més els preocupen, de ben segur que la llista serà llarga, però probablement l'encapçalaran la crisi econòmica i l'ocupació, la immigració i els refugiats, la seguretat, les conseqüències del Brexit o la mateixa organització institucional, eficàcia i futur de la Unió Europea. Si ens centrem en aquestes preocupacions, veurem que la realitat està molt relacionada amb la capacitat política de les institucions europees. Anant a pams, una UE amb capacitat política no hauria evitat la crisi econòmica, però sí que hauria actuat més ràpidament en clau europea i les receptes haurien fet efecte més aviat i estaríem en una situació millor de la que tenim, com està succeint als Estats Units. En referència a la preocupació de la immigració, segur que una UE política hauria tingut capacitat d'actuar en origen i evitar mals posteriors. I pel que fa al cas concret dels refugiats, especialment els sirians, de ben segur que una UE amb capacitat política hauria tingut un paper més rellevant sobre el terreny, i hauria pogut forçar la solució pacífica del conflicte i evitar l'èxode de tants milions de ciutadans sirians; i, per tant, la crisi de refugiats que hem tingut i tenim no s'hauria produït o seria molt menor. I aquesta realitat està lligada a la preocupació per la seguretat, en el sentit que la por a la immigració i als refugiats ha servit perquè alguns governs estatals hagin pres mesures de control i coercitives i hagin limitat un valor simbòlic de la UE com és la lliure circulació de persones. I per altra banda, la situació de conflicte a Síria i a l'Orient Mitjà ha donat ales al terrorisme, fet que ha provocat atemptats a diferents capitals europees, cosa que ha generat indefensió i conflicte social. I de tot això se n'han aprofitat els partits euroescèptics, apostant per una visió menys europea, més estatal i sovint xenòfoba, que contrasta amb l'Europa dels valors de la pau, la democràcia, la solidaritat, el respecte als drets humans i a les minories. I l'altra preocupació, més recent, com són els efectes del Brexit, tot i entendre que el Regne Unit té una visió de la UE més econòmica que política, probablement no s'hauria arribat a haver de gestionar la sortida del Regne Unit de la UE, si el malestar que han provocat les altres preocupacions hagués estat menor.

Tot plegat em serveix per dir que ens convé no parar fins a aconseguir una Unió Europea amb capacitat econòmica (ja s'hi està avançant, amb el control dels pressupostos i dèficits dels estats i amb la unió bancària) i, sobretot, amb capacitat política, que permeti gestionar amb eficàcia l'organització interna i respectar totes les realitats de la UE i presentar-se al món amb una sola veu, amb capacitat d'influir. Si anem per aquest camí evitarem el retorn a les visions estatals, defensarem millor la llibertat i la seguretat dels ciutadans europeus i també serà una bona notícia per a un món més democràtic i just.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona