Política

Cursa per liderar el PSOE

Susana Díaz medita l'hora d'anunciar l'assalt i Patxi López es llança a competir

L'andalusa admet que tindrà rivals per a la secretaria general

Malestar de Sánchez amb l'exlehendakari

Les primàries, al maig; el congrés, el 17 de juny

El comitè federal del PSOE va aprovar ahir –amb només cinc vots en contra– el calendari ideat per la gestora que governa el partit des de l'octubre i que conduirà el socialisme a viure en la interinitat fins al maig. La decisió d'ajornar les primàries fins al maig i de celebrar el 39è congrés els dies 17 i 18 de juny, però, permet a la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, jugar amb l'administració dels temps i meditar sense pressa quin és el moment idoni per oficialitzar el seu esperat anunci d'aspirar a la secretaria general del PSOE. Qui no deixarà passar ni 24 hores i serà avui el primer a llançar-se a la competició és Patxi López, el president del Congrés durant la insòlita onzena legislatura, que va durar sis mesos, i que abans va ser lehendakari, entre el 2009 i el 2012.

Amb el PSOE entregat a la pugna pel lideratge des d'ara i fins al maig, el que Díaz assumeix ja és que no pot aspirar a ser elegida per aclamació perquè no serà l'única candidata. En una conversa informal, Díaz admetia que la idea de propulsar una única candidatura de consens no podia tenir èxit i que els militants hauran d'elegir entre dos o més rivals. Per ara, però, Díaz no vol que ningú li imposi terminis i l'únic que gosa afirmar en públic és que la decisió no depèn de si Pedro Sánchez opta al retorn i a plantar-li cara o no. “Estaré on em posin els meus companys, si m'ho pregunten quinze vegades diré el mateix les quinze vegades”, va concloure la presidenta d'Andalusia per no anticipar cap pista dels seus futurs moviments. L'únic segur és que ha programat una gira estatal de promoció que iniciarà el 20 de gener a Castella i Lleó, on ella no compta amb el favor del líder regional, Luis Tudanca, afí a Sánchez. Com a mostra de la seva ambició, Díaz va reivindicar ahir un PSOE “desacomplexat”.

Quan la disputa s'albirava entre Díaz i Sánchez, la sorpresa saltava durant la tarda amb la convocatòria d'una roda de premsa avui per part de Patxi López per llançar la candidatura a la secretaria general. Si bé López manté que havia comunicat les seves intencions a Sánchez, que va comptar amb ell d'aliat fins al punt d'elevar-lo a la presidència del Congrés de febrer a juliol del 2016, el sector sanchista airejava el desencís per una maniobra que és interpretada com l'intent de dividir el front enemic de Susana Díaz.

En espera que López detalli avui quins suports té en l'aventura, la majoria de barons lloa el perfil de Díaz per insinuar les seves preferències, però sense atacar l'exlehendakari. “Susana és un dels grans valors i actius del PSOE”, va elogiar el valencià Ximo Puig. “Com no ha de ser una bona candidata qui és capaç de guanyar sempre les eleccions? Com no ha de ser un bon candidat qui ha sigut lehendakari?”, es preguntava el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara. Quan hauria de fer el pas? “Quan ella vulgui”, es limitava a dir Fernández Vara.

LA FRASE

Estaré on em posin els meus companys, si m'ho pregunten 15 vegades diré el mateix les 15 vegades
Susana Díaz
presidenta d'andalusia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona