Política

El Regne Unit amenaça de ser un paradís fiscal fora del mercat europeu

Philip Hammond diu que canviaran el model econòmic si els restringeixen l'accés al mercat únic

Assegura que controlaran la seva política migratòria

El ministre de finances britànic, Philip Hammond, va advertir ahir, en una entrevista al dominical alemany Welt am Sonntag que el Regne Unit podria canviar el seu model social i econòmic i convertir-se en una mena de paradís fiscal si la Unió Europea (UE) li nega l'accés al mercat únic.

“La majoria dels que hem votat per continuar a la UE volem que el Regne Unit continuï sent una economia a l'estil europeu amb un sistema d'impostos i un sistema regulador a l'estil europeu, i personalment crec que podrem mantenir el pensament social i l'economia europea predominant, però si ens forcen a fer una cosa diferent aleshores ens haurem de convertir en una cosa diferent”, va dir Hammond quan li van preguntar per si valorava convertir-se en un paradís fiscal.

“Ens podríem veure forçats a canviar el nostre model econòmic per continuar sent competitius. I poden estar segurs que farem qualsevol cosa que hàgim de fer –hi va afegir el ministre–. Els britànics no es quedaran asseguts dient: «Quina mala sort, estem ferits.» Canviarem el nostre model i tornarem a ser competitius.”

La primera ministra farà demà un important discurs en el qual s'espera que expliqui quina és la posició que vol adoptar el seu govern respecte al Brexit, després del secretisme dels últims mesos. S'apunta que May apostarà per un Brexit dur, és a dir, quedar-se fora del mercat únic i de la unió duanera, ja que no està disposada a acceptar la lliure circulació de persones que li exigeix Brussel·les per accedir al seu mercat. “Som conscients que el missatge del referèndum va ser que nosaltres hem de controlar la nostra política migratòria”, va dir Hammond. El ministre va rebutjar l'acusació que el seu país, que sempre ha liderat el capitalisme i el lliure comerç, estigui donant l'esquena al món i va dir que la victòria de Trump als EUA i la del Brexit no tenen res a veure: “No puc parlar pel que està passant als EUA perquè és un moviment polític diferent, crec que seria un error llegir el vot del Brexit en el mateix corrent de pensament que el format als EUA.”

El líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, en declaracions a la BBC, va declarar: “Sembla que [Hammond] està amenaçant la UE dient-li que si no els dona el que volen es convertiran en una entitat estranya a la riba d'Europa amb impostos per a les empreses molt baixos designada per minar l'efectivitat empresarial europea.”

LA FRASE

Ens podríem veure forçats a canviar el nostre model econòmic per continuar sent competitius
Philip Hammond
Ministre de Finances britànic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia