Lluís Medir deixa dimecres l'alcaldia de Palafrugell després de catorze anys i mig

Sergi Sabrià (ERC) serà el nou alcalde i Núria Rivas, la nova líder d'Entesa

El ple de la renúncia de Lluís Medir com a alcalde de Palafrugell, que serà extraordinari, tindrà lloc dimecres a les 7 de la tarda. Posteriorment, com a darrer punt de l'ordre del dia, renunciarà també a la seva condició de regidor i deixarà de ser membre del consistori palafrugellenc.

La doble renúncia l'ha feta per poder tenir la possibilitat de votar i elegir el nou alcalde de la vila, que serà el republicà Sergi Sabrià, tal com està acordat en el pacte entre les tres formacions que formen actualment el govern palafrugellenc: Entesa, ERC i CiU.

Després del ple, al qual s'ha previst que hi assisteixin algunes personalitats del món polític, Medir deixarà enrere els seus 14 anys i mig d'alcalde, i 4 més de regidor a l'oposició durant el primer mandat democràtic.

Medir, que era el cap de llista del PSUC, va accedir a l'alcaldia de Palafrugell en el segon mandat democràtic, el 1983, gràcies a un pacte amb el PSC. Quatre anys més tard, Medir va repetir l'alcaldia en fer una llista amb els socialistes. Però el 1991, quan ja estava anunciat que tornava a encapçalar la llista del PSC, Medir va renunciar-hi. No va ser fins a les eleccions del 2003, amb una agrupació d'electors, que es va tornar a presentar i va tornar a imposar-se, tancant els tres mandats convergents. Medir va pactar amb el PSC.

El 2007, quan semblava que es repetiria el pacte amb el PSC, sense tenir l'alcaldia o restant a l'oposició, Medir va pactar amb ERC i CiU i va tornar a ocupar-la fins a aquest dimecres. Amb la seva marxa, es tramitarà la petició del nou regidor que haurà de substituir Medir dins el consistori, que serà Joan Aliu, que ja va ser-hi durant el mandat anterior.

LLUÍS MEDIR. ALCALDE DE PALAFRUGELL

«Es fa el relleu generacional»

Dimecres deixa l'alcaldia i l'ajuntament. I ara què?
–«[Riu] Ara res d'especial. Deixo l'alcaldia i la regidoria i em transformo en una persona que no té una vinculació directa amb l'ajuntament, que estarà inscrit a l'Entesa com a força política local i a Iniciativa com a força de partit. I amb això continuaré: com a persona, tornaré a exercir amb plenitud la professió, i em dedicaré a les meves diversions. Així de senzill.»
Se'n va pensant que ha deixat alguna cosa per fer?
–«I tant! Moltíssimes coses per fer. Més que no pas les que s'han fet. La feina no s'acaba mai. Els pobles són sistemes vius. A més, si no, què farien els que vénen?»
El que deixa ben lligat és el relleu generacional, tant a nivell d'alcaldia, amb en Sergi Sabrià, com a nivell de partit, amb la Núria Rivas, no?
–«Sí, sí. Això és claríssim. Aquesta vegada, jo penso que la substitució té la peculiaritat que no es fa per unes eleccions. Però cal destacar que per fi es fa a Palafrugell, que ja tocava, el relleu generacional. Ara sí que entra gent nova, i que es troba en el nou govern que es formarà. Aquest és el futur: n'han de prendre nota la resta de partits.»
Té solta l'Entesa sense vostè?
–«Té el mateix sentit. I la realitat ho ha demostrat. L'Entesa neix com una agrupació d'electors de sensibilitats polítiques molt diverses, amb una aposta nacional i democràtica. En les dues vegades que ens hem presentat hem aconseguit un aprova i l'hem consagrada com a una de les dues forces polítiques més importants del poble. No té cap sentit que l'Entesa no hagi de continuar. Crec que té un futur important.»
No fa gaire, però, un company de la formació que va plegar va manifestar que havien pactat amb ERC i CiU per donar-li una bona sortida a vostè?
–«Es va pactar amb ERC i CiU perquè representen una majoria social a la població. Era convenient. No per donar sortides personals a ningú. Potser per qüestions ideològiques, ell apostava més per un pacte amb el PSC. Però crec que en aquests moments el que convenia era el pacte que es va fer.»
Però sempre queda saber els motius pels quals el 1991 va deixar penjat el PSC com a cap de llista?
–«No és cap secret. No podia sentir-m'hi a gust, per les circumstàncies del moment. A més, el PSUC estava en bancarrota. I en no tenir cap referent polític em vaig quedar a casa uns anys.»
En aquests 14 anys que li agradaria que no s'hagués fet?
–«Doncs, tot el que s'ha fet malament. Moltes coses. Tots els errors que hem comès i totes les insuficiències que hem tingut, i que alguna vegada hagi tingut una intemperància o no hagi atès prou bé les persones que han trucat a la porta de l'ajuntament. Però som humans. I aprofito per demanar excuses.»
I dels seus millors records?
–«Me'n queden moltíssims. Van lligats a obres i a reconeixements o al fet que t'hagin dit una paraula maca pel carrer. Això reconforta extraordinàriament. Jo valoro el contacte directe amb les persones.»
Per acabar, i mirant cap al futur, com veu Palafrugell?
–«Jo sempre l'he vista amb optimisme. Malgrat la crisi actual, Palafrugell està en un lloc emergent del món, que és Catalunya, i sap ser-hi, amb una població dinàmica i un teixit social molt viu. Crec que és capdavantera a la comarca en moltíssimes coses i penso que això s'incrementarà properament.»

Un de cada cinc pobles

El Baix Empordà ha estat la comarca de la demarcació de Girona amb més canvis d'alcaldes en el que es porta de mandat. Set dels 36 pobles que l'integren han vist com es canviava l'alcalde, la qual cosa representa quasi un de cada cinc pobles. I això que ha quedat sense dur-se a terme el canvi d'alcaldia a Regencós, on l'alcalde va descartar-ho arran d'una infracció urbanística del substitut. En alguns casos, com ara el de Palafrugell, Torroella de Montgrí, Rupià i Vall-llobrega, estaven previstos dins el pacte de govern. A altres, com ara el de Calonge, Mont-ras i Castell-Platja d'Aro, el canvi s'ha fet de resultes d'una moció de censura.

Moció de carnaval

Per carnaval, l'alcalde té el costum de cedir la vara de comandament al rei Carnestoltes, però a Sant Feliu de Guíxols va decidir fer-ho per mitjà d'una moció de censura a càrrec del mateix rei Carnestoltes. Així, a la sala de plens, el fins llavors alcalde, Pere Albó, va haver de donar la vara de comandament al rei, Antonio Márquez, de la colla Quatre Gats, el qual de seguida va presentar un equip de govern format pels regidors d'Assumptes del Cor, Ciutadans de Segona, Full Monty i Enxufes, entre altres. Amb el vistiplau del secretari, Márquez va prometre que el nou govern «som l'alternativa a un govern que fins avui heu estat massa seriosos, massa treballadors, massa poc festius. Ara comença de debò la diversió i la gresca!»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona