Política

tribunals

cas palau

Un empresari diu que va pagar a Muñoz per un contracte

El responsable de Limasa, Manuel Carrillo, declara que va abonar diners en “tres sobrets” a l'exalcalde de Santa Coloma

Luis García admet les comissions del 4% però diu que eren “legals”

El propietari de la societat Limasa, Manuel Carrillo, va admetre ahir, en la tercera sessió del judici del cas Pretòria, haver pagat diners en mà a l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, a canvi d'assegurar-se l'adjudicació del concurs de neteja d'edificis municipals. En concret, Carrillo va lliurar a Muñoz una suma de 6.480 euros, distribuïts en “tres sobrets” amb 2.100, 1.980 i 2.400 euros, després que l'exalcalde li garantís que estava “tot arreglat” perquè Limasa fos l'adjudicatària.

El màxim responsable de Limasa, empresa que actualment segueix prestant aquest servei al consistori colomenc, admet el suborn (les converses telefòniques que es van poder sentir ahir a l'Audiencia Nacional no deixen lloc al dubte), però no va poder aclarir el destí d'aquestes aportacions. Quan va lliurar els sobres, Carrillo i Muñoz estaven sols al despatx del segon. L'exalcalde va aprofitar l'avinentesa per reclamar-li que Limasa patrocinés un club de futbol local, abonant 12.000 euros més. Carrillo va acceptar però només va arribar a transferir la meitat de la quantitat.

Respecte dels 6.480 euros, Muñoz pretén demostrar en aquesta vista que mai es va aprofitar del seu càrrec per obtenir comissions il·legals i, en el cas d'aquesta partida, que l'única voluntat va ser donar un cop d'aire econòmic a la Casa Regional Extremeña. Els 6.480 euros coincideixen amb una factura de l'entitat datada el setembre del 2009, dos mesos després de la trobada entre l'alcalde i l'empresari.

Respecte a la manipulació del concurs, Muñoz va matisar que la mesa de contractació es debatia entre Limasa i una empresa que havia tingut vincles amb Luis García, però que l'aleshores alcalde tenia interès en la victòria de la primera perquè era l'única que garantia la continuïtat de totes les dones que prestaven el servei. Amb l'acceptació dels fets pels quals està esquitxat per aquesta causa, Manuel Carrillo va segellar un pacte amb la fiscalia pel qual eludirà la presó (la primera petició era de tres anys de presó) però abonarà un total de 19.680 euros (7.200 dels quals serviran per substituir la nova petició de sis mesos d'arrest).

Comissions del 4%

L'acusat de liderar la trama del cas Pretòria, Luis Andrés García, Luigi, va ser l'últim a clarar. L'exdiputat socialista va reconèixer que en les operacions Niesma, a Sant Andreu de Llavaneres, i l'anomenada operació Badalona, vinculada a un solar del port de la ciutat, es va repartir comissions amb els ex-alts càrrecs de Convergència Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Les comissions, segons va admetre, eren del 4% sobre el total de les operacions i se les repartien entre tots tres. Luigi va defensar que aquests pagaments eren legals, amb factures girades per tasques d'intermediació i que estaven estandarditzats en el mercat del sector immobiliari: “No ho he amagat mai.”

L'exdiputat va negar el seu paper d'aconseguidor d'adjudicacions d'obres per a empresaris afins, tot i les revelacions de les escoltes telefòniques en què es fonamenta l'acusació. Luigi, de fet, va admetre bona part del contingut de les converses que la fiscalia va reproduir durant el judici, però les va desvincular del delicte de tràfic d'influències del qual se l'acusa: “Mai he intervingut en la confecció d'un plec, modificacions o adjudicacions d'obres, mai.” Quan la fiscal el va confrontar a les escoltes, Luigi va argumentar que ningú li havia facilitat mai “informació extraordinària” de cap administració pública.

Vaig lliurar els 6.480 euros per tenir una forma de relació normal i correcta amb l'Ajuntament
Manuel Carrillo
propietari de limasa
Mai he obtingut informació privada de cap administració pública ni he controlat adjudicacions
Luis García
presumpte cervell de la trama
No vaig prendre cap decisió en relació amb la Pallaresa. Em limitava a votar en el ple amb la resta de regidors
Manuel Dobarco
exregidor colomenc d'urbanisme

L'exregidor d'Urbanisme es desvincula de la Pallaresa

El tercer interrogat ahir va ser l'exregidor d'Urbanisme a Santa Coloma Manuel Dobarco, que va negar qualsevol vincle amb la tramitació de l'operació Pallaresa, més enllà de les pertinents aprovacions que feia, junt amb altres càrrecs electes, en les juntes de govern o en el ple. Les gravacions telefòniques, un cop més, van ser demolidores i van demostrar que la relació entre Manuel Dobarco i Luis García era força fluïda i que tots dos parlaven sovint i en to distès d'actuacions urbanístiques encara pendents. Dobarco, que també aspira que aquests enregistraments no sigui tinguts en compte, va afirmar que García no dirigia pas l'Ajuntament de Santa Coloma i que entre ells no parlaven de projectes urbanístics ni de contractes.

En el cas de la relació de Dobarco i García, però, es va posar de manifest de nou la incidència de l'exdiputat socialista en el dia a dia de la gestió urbanística de l'Ajuntament. Això sí, la relació amb Dobarco se cenyeix a projectes vinculats a l'empresa municipal Gramepark, presidida per l'exregidor socialista l'any 2009, que no és objecte d'acusació, i no pas a la Pallaresa. Dobarco va recordar que no hi havia hagut cap perjudici per a l'Ajuntament amb el canvi de projecte, i va dir que no sabia si García havia participat en l'actuació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona