Política

ETA entregarà les armes el 8 d'abril

Un responsable de la societat civil basca comunica al diari ‘Le Monde' que l'organització estarà “totalment desarmada” aquest dia

Rajoy exigeix la dissolució i avisa que no canviarà la seva política

Encara faltaria el compromís de les autoritats franceses
L'organització basca facilitarà els llocs on té els dipòsits d'armes

Cinc anys i cinc mesos després que ETA hagués anunciat el cessament definitiu de la seva activitat armada, el 20 d'octubre del 2011, l'organització armada basca hauria decidit accelerar el procés de desarmament unilateral i entregar totes les armes. Un procés de desarmament, l'inici del qual va ser anunciat el febrer del 2014 pels membres de la Comissió Internacional de Verificació (CIV), que van informar que ETA havia segellat i posat fora d'ús operatiu una quantitat determinada d'armes, munició i explosius. Si fa dos anys van ser observadors internacionals els que van informar de l'inici del procés de desarmament, ara han estat representants de la societat civil basca els que han explicat que ETA culminarà aquest procés i estarà totalment desarmada el 8 d'abril.

“ETA ens ha confiat la responsabilitat del desarmament del seu arsenal i, la nit del 8 d'abril, ETA estarà totalment desarmada”, va dir al diari francès Le Monde, el dirigent del moviment ecologista i social Bizi! Jean-Noël Etcheverry, Txetx, que va ser detingut per la policia francesa amb quatre representants més de la societat civil el 16 de desembre passat a Luhoso (País Basc del Nord) juntament amb un dipòsit d'armes de l'organització armada basca. Segons va afirmar aleshores Txetx i els altres quatre arrestats pretenien inutilitzar-lo però no destruir-lo. En un ampli reportatge, el diari francès explica, però, que els representants de la societat civil esperen des de fa temps el compromís de les autoritats franceses per fer-se càrrec de les armes sota supervisió d'observadors internacionals.

El pla de desarmament i la llista dels amagatalls on guarda el seu arsenal l'havia de donar a conèixer ahir ETA en una compareixença davant mitjans internacionals com ara Le Monde o la BBC. En l'operació de desarmament, segons el diari francès, hi participarien diversos centenars de persones de la societat civil i nombrosos càrrecs públics.

En espera, però, que ETA fes públic el comunicat per confirmar la notícia del seu desamament integral per al 8 d'abril –que a l'hora de tancar aquesta edició encara no havia difós–, van comparèixer en dues rodes de premsa l'històric líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, i el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, que van donar credibilitat a l'anunci fet pel representant de la societat civil al diari francès. Un anunci històric que fa que el final d'ETA i de més de 50 anys de conflicte armat estiguin més a prop.

Otegi va ser el primer a comparèixer davant la premsa i a donar credibilitat a l'anunci fet al diari francès pel representant de la societat civil, Txetx, i membre del col·lectiu Artesans de la Pau. El líder de l'esquerra abertzale va expressar el seu desig que el desarmament es completi “fins al final i de manera integral”. Otegi va reclamar als governs espanyol i francès que, si no estan disposats a ajudar, com a mínim no ho impedeixin, i va instar els governs basc, navarrès i de Lapurdi (Pirineus Atlàntics) a implicar-se perquè el procés de desamament arribi a bon port i es pugui tancar aquest capítol de manera ordenada. Dues hores més tard, compareixia el lehendakari basc, que també va donar credibilitat a l'anunci fet pel membre del col·lectiu Artesans de la Pau. Urkullu va reclamar altura de mires als governs espanyol i francès perquè el desarmament d'ETA arribi a bon port. A més, va demanar als dos executius –l'espanyol i el francès– canals de comunicació directes i que es mantinguin allunyats de la sobreexposició mediàtica. El lehendakari i dirigent del PNB, considera que “es donen condicions” perquè es completi el desarmament i va destacar que el seu govern “farà tot el que estigui a la seva mà” perquè el procés acabi amb èxit, tot i que va precisar que no tot és a les seves mans. La seva homòloga navarresa, Uxue Barkos, també va instar totes les institucions a treballar “per aconseguir el desarmament definitiu”. L'anunci de l'entrega de les armes, en espera de confirmar-se la notícia, afegeix més pressió al govern espanyol presidit per Mariano Rajoy, que s'ha mantingut immobilista en la seva política repressiva i no ha correspost a cap dels gestos fets fins ara. I en aquesta línia sembla que es mantindrà. “ETA ha decidit desarmar-se unilateralment. Que ho faci i de passada que es dissolgui.” Així es com va reaccionar el president espanyol, Mariano Rajoy, que va apel·lar a la llei. “Parlant de la responsabilitat, un breu comentari sobre ETA. La meva posició, la del govern i la del PP és la mateixa de sempre: ETA ha decidit desarmar-se unilateralment, que ho faci i que de passada es dissolgui, i el govern aplicarà la llei igual per a tothom”, va sentenciar Rajoy durant la seva intervenció en el XVI Congrés del PP de Madrid. Des del PSOE, el seu portaveu al Congrés va destacar que, si és cert l'anunci de desarmament d'ETA, “arriba tard”, i va destacar que espera que tingui lloc la seva dissolució “definitiva”. Hernando es va mostrar prudent perquè, segons va recordar, en el passat s'ha assistit a informacions i comunicats en aquesta línia que “després s'han frustrat“.

Qui també va reaccionar a l'anuncia va ser l'exministre de l'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba. L'exsecretari general del PSOE va assegurar que “caldrà veure” si “el que entrega és tot el que té o si es guarda alguna cosa”. Qui va ser ministre de Rodríguez Zapatero va destacar també que el que cal ara és que ETA desaparegui. “ETA acaba d'anunciar que entrega les armes que li queden. Caldrà veure què és el que entrega i, sobretot, si el que entrega és el que té o si es guarda alguna cosa.

LES REACCIONS

Si no estan disposats a ajudar [els governs espanyol i francès], com a mínim que no obstaculitzin el desarmament
Arnaldo Otegi
dirigent de l'esquerra abertzale
ETA ha decidit desarmar-se unilateralment. Que ho faci i de passada es dissolgui
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
El govern basc farà tot el que estigui a la seva mà perquè [el desarmament] arribi a bon port, tot i que no tot és a la seva mà
Iñigo Urkullu
lehendakari basc
Des d'Interior el missatge és molt clar: dir a ETA que es dissolgui i que lliuri les armes sense matisos, sense més espera
Jordi Jané
conseller d'interior del govern català
Arriba tard, fa sis anys que hauria d'haver-se produït
Antonio Hernando
portaveu del psoe al congrés dels diputats
És una bona notícia perquè avança en el procés irreversible de la consolidació de la pau i la convivència
Pablo Iglesias
líder de podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona