Política

Le Pen escalfa la segona part de la campanya

Contraprograma Macron en una fàbrica en vaga

Inici del procés per aixecar-li la immunitat com a eurodiputada

No va ser fins al tercer dia que Emmanuel Macron es va decidir a llançar la seva campanya, que ha començat amb el pas canviat. Però no li va anar millor ahir, al guanyador de la primera volta de les presidencials, ja que en l'intent de donar un cop d'efecte al nord, feu de Marine Le Pen, va evidenciar que és un polític inexpert i que la campanya pot resultar-li més un perill que una oportunitat.

Macron es va reunir a Amiens amb els representants dels treballadors de Whirlpool, una fàbrica en vaga perquè està a punt de ser deslocalitzada a Polònia. Mentrestant, però, Le Pen li va llegir la jugada i es va presentar de sorpresa directament a la factoria, amb els empleats, projectant-se com la defensora de la classe obrera perjudicada per la globalització.

Macron va estar una hora i mitja treballant amb els sindicats; en canvi, Le Pen va passar deu minuts a l'aparcament entre aplaudiments. “Jo estic al costat dels assalariats, no en restaurants d'Amiens”, va proclamar, fent ús del manual populista que sempre porta a la bossa.

“No vinc per a «selfies»”

La patacada a Macron, que ja havia començat la campanya insegur sobre com afrontar l'estratègia agressiva i directa de Le Pen, va ser monumental. En la roda de premsa posterior a la trobada sindical, se'l va notar a la defensiva, alterat. Tampoc li va anar millor una estona després, quan es va desplaçar a la fàbrica i va rebre xiulets i dures preguntes d'alguns obrers. “No he vingut aquí per fer-me selfies, ni vull llançar promeses a l'aire. No hi ha una recepta miraculosa. Però tornaré per retre comptes”, va dir, en un ambient tens.

Era la primera visita al terreny del candidat després de la victòria en la primera volta. Des del mateix discurs de la nit electoral, va ser acusat d'estar massa eufòric i poc reactiu (va parlar gairebé a mitjanit), i la crítica va créixer quan va transcendir una festa de celebració en un conegut bistro parisenc. Fins i tot Hollande, que veu Macron com un fill polític, li va tocar dimarts el crostó.

Mentre la campanya s'escalfa, el Parlament Europeu va començar ahir el procés formal per decidir si aixeca la immunitat parlamentària de Le Pen, investigada per presumpte desviament de fons públics. El procediment no acabarà abans que conclogui la cursa a l'Elisi.

Deu detinguts amb relació al cas Charlie Hebdo

Deu persones van ser detingudes entre dilluns i ahir a França i Bèlgica amb relació als atemptats del gener del 2015 a París. Són sospitoses d'haver fet arribar armes a Amedy Coulibaly, el terrorista que es va atrinxerar en un supermercat jueu i va acabar assassinant quatre persones, dos dies després de l'atac a la revista Charlie Hebdo. Segons la cadena BFM, els detinguts són propers a grupuscles d'extrema dreta, a través d'un mercenari anomenat Claude Hermant. L'individu, avui a la presó per tràfic d'armes, hauria comprat les pistoles i els fusells que Coulibaly va utilitzar per perpetrar la matança, a l'est d'Europa.

També ahir, la policia francesa va detenir quatre persones sospitoses de voler comprar armes. L'operació es va produir a Trappes, una de les localitats més empobrides de la banlieue de la capital francesa, i les autoritats la van deslligar de l'atac als Camps Elisis de fa una setmana o de cap amenaça imminent. Trappes, amb 31.000 habitants, és un dels enclavaments més afectats pel fenomen del gihad a França: fins a vuitanta persones que n'eren originàries han marxat a combatre a territori iraquià o sirià a les files d'Estat Islàmic en els últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona