Política

Els votants de Mélenchon descarten votar Macron per barrar el pas a Le Pen

La majoria dels militants de l'esquerra radical defensen el vot en blanc o nul o l'abstenció en segona volta

Duel televisat avui entre els dos presidenciables

Els seguidors de França Insubmisa, el moviment d'esquerres de l'excandidat presidencial Jean-Luc Mélenchon, es van pronunciar majoritàriament ahir a favor del “vot blanc o nul” en la segona volta de les presidencials franceses, que diumenge vinent enfrontaran el liberal Emmanuel Macron i la ultradretana Marine Le Pen.

Amb el 36,1% dels vots, aquesta va ser l'opció guanyadora en la consulta pública per internet que van fer els insumbisos i en la qual van participar 243.128 seguidors. Un altre 34,8% es va inclinar per Macron i el 29% restant, per l'abstenció.

Mélenchon, criticat per no desvelar qui votarà diumenge, va obtenir un resultat històric per a l'esquerra radical durant la primera volta del 23 d'abril, quan va obtenir gairebé el 20% dels vots.

I mentre l'electorat de l'esquerra radical es pronuncia, reforçant encara més la perspectiva d'una elevada abstenció –els sondejos la situen entre el 22% i el 28%– que podria afavorir Le Pen, es multipliquen les crides a votar el seu rival, el centrista Emmanuel Macron, la vigília del cara a cara televisat que tots dos mantindran aquest vespre.

Artistes, polítics, empresaris, entitats i grans mitjans de comunicació demanen barrar el pas al Front National. Especialment significatiu és el suport que ha fet públic l'ex-ministre grec de les Finances Iannis Varufakis, una de les referències de l'esquerra radical a Europa, que va dir de Macron que és “l'únic ministre europeu” que va fer “tot el que va poder” per ajudar Grècia durant la crisi del deute.

Mentrestant, Le Pen va desfermar una altra polèmica en la recta final de la campanya presidencial francesa en descobrir-se que, en el seu míting del Primer de Maig als afores de París, va plagiar extractes sencers d'un discurs que havia pronunciat el conservador François Fillon abans de ser eliminat en la primera volta. El seu partit va justificar la copiada com una “picada d'ullet” al votant de Fillon.

El plagi el va denunciar, precisament, un compte de Twitter vinculat a l'electorat conservador, amb imatges de la ultradretana i el candidat eliminat pronunciant els mateixos mots amb quinze dies de diferència. Hi ha, per exemple, un passatge en què els dos lloen “les fronteres terrestres [de la República francesa]: el Pirineu, que connecta França amb aquest immens conjunt que és el món hispànic i llatí. Els nostres Alps, que ens obren cap a la nostra germana Itàlia i, més enllà, l'Europa central, balcànica i oriental”.

Operació antiterrorista

D'altra banda, cinc persones van ser detingudes ahir en una operació antiterrorista a diversos punts de França, durant la qual es van confiscar armes de gran calibre, segons van informar els mitjans.

Lagarde sona com a primera ministra

redacció

Quan encara falta la segona volta de les presidencials, corren ja rumors sobre qui triarà com a primer ministre Emmanuel Macron si, tal com auguren totes les enquestes, s'imposa diumenge vinent a Le Pen. La llista de favorits l'encapçala Christine Lagarde, actual directora gerent de l'FMI, que, segons el web Atlantico, ja hauria donat el seu sí al candidat centrista. La seguirien Jean-Louis Borloo, exministre de Fillon, i Pascal Lamy, excap de l'FMI i antic col·laborador de Jacques Delors a la Comissió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA