Política

“És com triar entre la pesta i el còlera”

Els votants de l'esquerra radical es resisteixen a donar suport a Macron per barrar el pas a Le Pen

Gairebé dos terços dels seguidors de Mélenchon votaran en blanc o s'abstindran, segons una consulta interna

L'estratègia històrica del Front National d'infiltrar-se en zones industrials deprimides a la caça del vot indignat té un efecte limitat. També els esforços de Marine Le Pen per atraure els vots que va recollir el candidat de l'esquerra radical, Jean-Luc Mélenchon, en la primera volta de les presidencials, el 23 d'abril, i evitar que caiguin cap al cantó d'Emmanuel Macron, que la mateixa dirigent ultradretana presenta com el “candidat de la casta política”.

Un sondeig de la cadena de televisió BFM TV difós dijous xifra en un 14% els votants de La França Insubmisa que s'inclinaran avui per la candidata de l'extrema dreta. Però, per a la resta –per als més de set milions de francesos que fa dues setmanes van fer confiança a Mélenchon (20% dels vots)–, la jornada d'avui els suposa un autèntic maldecap; més encara, un dilema moral: no cometran l'“error”, diuen, d'entregar el seu vot al feixisme –això està descartat–, però els rebenta donar suport al liberal Emmanuel Macron, el candidat de la desregulació que identifiquen amb el revers de la igualtat i la fraternitat republicanes. “És com triar entre la pesta i el còlera”, resumeixen els insubmisos, que, des de l'endemà de la primera volta, van promoure l'abstenció, amb missatges a les xarxes socials amb l'etiqueta #SansMoile7mai (‘sense mi el 7 de maig').

En una consulta interna realitzada a internet, gairebé dos terços dels insubmisos es van pronunciar per votar avui en blanc o quedar-se a casa, mentre que el terç restant (35%) van defensar participar en el “front republicà” contra Le Pen i lliurar el vot a Macron –la candidata de la ultradreta no figurava com una opció–. En realitat, el suport al líder d'En Marxa! entre els votants de Mélenchon podria pujar fins al 54%, segons el sondeig de BFM TV. Mentrestant, per fer més digerible el vot a Macron, han proliferat diverses iniciatives destinades a tranquil·litzar la consciència dels insubmisos. En un article al diari Libération, l'escriptor Dalibor Frioux convidava els electors a prestar el vot a l'exministre d'Hollande “per barrar el pas al Front National i salvar la República”, i a recuperar-lo en les eleccions legislatives del juny vinent “per imposar una cohabitació amb una esquerra unida” al nou president. Per la seva banda, l'organització Open France, dirigida per un dels personatges més crítics amb la reforma laboral de Macron, proposa introduir a l'urna, juntament amb el vot en favor de l'exministre, un “segon vot” en forma de correu electrònic per advertir el candidat que la seva no és l'expressió d'una “adhesió” i explicar-li quines són les seves prioritats.

En un to més solemne, el diari Libération, portaveu de l'esquerra francesa, demanava ahir el vot en favor de Macron i alertava que cada vot fallit per al centrista “farà pujar automàticament” el percentatge de suport a l'extrema dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona