Política

Setge al procés sobiranista

David Fernàndez acusa l’Estat d’identificar referèndum amb cop d’Estat per intervenir Catalunya

L’exdiputat de la CUP avisa que els policies de l’operació Catalunya “però en vindran de nous”

El periodista Carlos Quílez afirma que la policia utilitza afers personals per pressionar polítics sobiranistes

L’exdiputat de la CUP David Fernàndez, ha acusat l’Estat espanyol d’identificar el referèndum que preveu fer el govern el 2017 amb un “cop d’Estat” per justificar una eventual intervenció de les institucions catalanes a través de l’activació article 155 de la Constitució Espanyola.

Fernàndez ho ha dit aquest dijous en la seva intervenció a la comissió d’investigació del Parlament sobre l’anomenada Operació Catalunya. El periodista ha comparegut com a expert pel seu treball al capdavant de la comissió sobre corrupció de la passada legislatura i com un dels impulsors de la iniciativa Llums i Taquígrafs, que radiografia la corrupció a Catalunya.

Ha explicat que fins avui l’estratègia de l’Estat per frenar el sobiranisme havia estat desacreditar polítics catalans relacionant-los amb casos de corrupció, a través d’informes apòcrifs de la policia. Tota la informació que no es podia portar davant un tribunal, es redactava en un informe sense signar i es filtrava als mitjans.

En aquest sentit, ha assenyalat a l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz com a màxim responsable quan estava al capdavant de la cartera, perquè considera que havia de tenir coneixement dels informes policials que es van filtrar als mitjans i, si no en tenia, havia d’haver obert una investigació.

Segons ell, l’Operació Catalunya no se circumscriu només a un grup de policies corruptes, sinó que “és una operació d’Estat, una trama fora d’ordenament i fora del control públic, d’ús polític”.

L’expert ha apuntat que amb la sortida a la llum d’aquests casos, “les clavegueres de l’Estat” ja no poden funcionar de la mateixa manera i els comandaments policials que hi van prendre part han quedat“desactivats”.

Ha alertat, però, contra menystenir la capacitat de l’Estat per actuar contra el sobiranisme: “Com que anem cap a un escenari de conflicte i no de solucions, l’Estat utilitzarà tots els seus ressorts”.

Al seu parer, la policia segueix espiant a polítics sobiranistes, i fins i tot creu que hi ha periodistes implicats en l’Operació Catalunya. “Ja no existeix aquella estructura de comandaments, però els serveis d’intel·ligència treballen activament, deuen ser altres comandaments, tot i que no amb les mateixes formes”, ha dit.

Creu que ara l’estratègia està canviant i es busca que arreli la identificació del referèndum “amb el concepte de cop d’Estat per buscar la legitimitat internacional per intervenir” Catalunya. “És el manual de la propaganda”, ha opinat.

Aquest dijous també ha comparegut a la comissió el periodista i exalt càrrec de l’Oficina Antifrau, Carlos Quílez. Ha assegurat que l’Operació Catalunya va néixer amb el dinar al restaurant La Camarga de Barcelona al juliol del 2010, entre l’aleshores líder del PP de Catalunya Alícia Sánchez Camacho i l’exparell de Jordi Pujol Ferrusola Victoria Álvarez. Aquella informació, ha continuat, es va guardar fins ea moment oportú, i l’operació va activar-se plenament quan Jordi Pujol va fer costat al procés sobiranista.

Segons Quílez, l’operació no ha estat transversal a la policia, sinó protagonitzada per un grup de comandaments, que van iniciar la carrera durant la Transició. “Un grup de salvapàtries” alguns dels quals potser són condemnats judicialment, ha augurat. Per al periodista, l’operació era coneguda pel ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, però no creu que el president, Mariano Rajoy, o la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, n’estiguessin al cas.

En la seva opinió, l’operació Catalunya no té res a veure amb la corrupció de CDC i suposat cobrament de comissions per l’adjudicació d’obra pública. En tot cas, aquests policies buscaven tot tipus d’informació i la “que no van trobar, la van fabricar”.

A més, ha llegit un informe policial on s’admetia que s’havia pressionat una suposada examant de l’expresident Pujol per posar nerviosa la família i que cometés errors judicials. En aquest sentit, considera “gravíssim” que s’utilitzi informació personal per atacar personalitats polítiques del costat sobiranista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona