Política

procés sobiranista

Turull aquest migdia a Prada: “L’1-0 provocarem un tsunami democràtic que deixarà a l’Estat desbordat”

El conseller de Presidència assegura que amb el referèndum Catalunya no només es juga la independència sinó també la “qualitat democràtica”

El també portaveu del govern ha fet els parlaments just abans d’assabentar-se en plena conferència de l’atemptat de Barcelona

El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha assegurat que l’1-0 Catalunya provocarà un “tsunami democràtic” que deixarà l’Estat espanyol “desbordat”. En unes declaracions des de Prada prèvies a l’atemptat terrorista, Turull ha alertat que els ciutadans podran votar, que el govern farà tot el possible i que aquella jornada, no només hi ha en joc la independència sinó també la “qualitat democràtica i molts drets fonamentals”.

El també portaveu del govern ha afirmat que l’Estat espanyol s’està emmirallant en “les dinàmiques més autèntiques del postfranquisme” i l’ha acusat de “tipificar Catalunya amb un delicte que no és al codi penal i que es diu: en porten alguna de cap”. Turull ha fet aquestes declaracions en el marc de la seva compareixença a la 49a edició de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent. L’acte ha precedit l’entrega del premi Canigó de la universitat al cantant i diputat Lluís Llach, que ha assegurat en el seu discurs que “si assolim l’alliberament nacional, tots en sortirem beneficiats”.

Turull s’ha mostrat contundent en el seu discurs: l’1-O serà una “revolta democràtica” perquè “Catalunya sempre s’ha emmirallat en els estats democràtics”. En canvi, ha acusat l’Estat espanyol de fer-ho en “dinàmiques del postfranquisme”. Per això, ha dit, la convocatòria de referèndum provocarà un “tsunami democràtic que els deixarà desbordats”.

Per Turull, a la jornada del proper mes d’octubre hi ha en joc molt més que la independència. “Està en joc salvaguardar la qualitat democràtica i molts drets fonamentals. Mireu si se’ns gira feina”, ha dit.

Trasbals per l’atemptat

El conseller ha fet aquestes declaracions en el marc del discurs que tenia previst per a l’acte inaugural de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) però que ha hagut de realitzar aquesta tarda perquè un cotxe incendiat a l’autopista li ha impedit arribar a temps.

Ha fet els parlaments just abans d’assabentar-se en plena conferència de l’atemptat de Barcelona. Per això, ha conclòs abans d’hora els seus parlaments i ha abandonat l’acte ràpidament acompanyat del conseller de Salut, Antoni Comín.

Abans, el conseller ha destacat la tasca que realitza el centre i la seva lluita en la defensa de la cultura catalana. “Estem a les portes del 50è aniversari de la universitat i a 50 dies d’una decisió històrica”, ha insistit. En aquest sentit, ha reptat als ciutadans a fer tot el que estigui a les seves mans perquè les urnes s’omplin. “L’única oportunitat de victòria que tenen és dividir-nos i enfrontar-nos entre nosaltres”, ha afegit.

Amb tot, ha assegurat que el govern garantirà la celebració del referèndum, que l’1-O es votarà i que no entraran al joc de la confrontació que, segons diu, busca el govern espanyol. Turull els ha acusat també d’intentar “tipificar Catalunya amb un nou delicte que no existeix al codi penal i que es diu: alguna cosa els hi passa pel cap”. El portaveu de l’executiu català ha assegurat que qualsevol dia el conseller de Salut, Antoni Comín, comprarà fulls en blanc per als hospitals i l’acusaran de fer-ho per fer el recompte de les votacions. “Estem en aquest punt”, ha afirmat. Per això, ha dit, “la història ens ha convocat”.

El Premi Canigó per a Lluís Llach

L’acte que ha presidit Turull ha precedit la tradicional entrega del Premi Canigó que la Universitat Catalana d’Estiu atorga anualment des de l’any 1995 per reconèixer trajectòries rellevants a favor de la relació cultural, cívica, científica o política entre els Països Catalans. Enguany, el guardonat ha estat el cantant i diputat Lluís Llach.

En un sentit homenatge on no hi ha faltat els elogis, Llach també s’ha referit a l’atemptat de Barcelona i ha assegurat que estava “molt trasbalsat” pels esdeveniments. Llach, però també ho volgut referir-se al procés cap a la independència i ha afirmat que es tracta del “repte més important de la història moderna dels països catalans”. “Si assolim l’alliberament nacional de Catalunya, tots en sortirem molt beneficiats”, ha afirmat. “Ningú pot dubtar que podem organitzar una nova manera de fer social i política i un estat nou molt millor que el que deixarem enrere”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona