Política

setge a l'1-O

La fiscalia es querella contra Lloveras, Buch i els síndics

Presenta en un jutjat de Barcelona la denúncia contra els cinc juristes nomenats pel govern per vetllar per l’1-O

També denuncien els presidents de les dues entitats municipalistes al TSJC

La fiscalia sembla més motivada que els jutges per aturar la celebració del referèndum d’autodeterminació a Catalunya, i ahir va presentar dues querelles més, que se sumen a les altres dues presentades, contra la mesa del Parlament i el govern, el 9 de setembre passat. En concret, la fiscalia va entregar al jutjat de guàrdia de Barcelona una querella contra els cinc membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya que vetllen per l’organització del referèndum i els acusa dels delictes d’usurpació de funcions, desobediència i malversació de fons, que implica penes de presó. La segona querella es va presentar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè va dirigida contra Neus Lloveras, com a presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, per haver promogut l’1-O; però, com que també és diputada del Parlament, és una política aforada i, per tant, només la pot investigar l’alt tribunal català. En aquesta querella també s’inclou el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch.

La fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, signa la querella contra els síndics electorals Jordi Matas, Marc Marsal, Marta Alsina, Tània Verge i Josep Pagès (no inclou els dos suplents, Eva Labarta i Josep Costa). Així, la fiscalia no ha esperat la resolució del Tribunal Constitucional (TC), que abans-d’ahir mateix va advertir els síndics que aturessin l’organització de l’l’1-O i, en cas de no fer-ho, els amenaçava de sancionar-los (aplicant per primer cop la seva nova atribució) o derivar-los a la via penal, iniciada ahir.

En l’escrit, la fiscal afirma que els membres de la sindicatura catalana, en dictar acords el 8 de setembre passat, “van actuar de manera conscient quan no tenien cap legitimació perquè les lleis dictades per Parlament van ser suspeses pel Constitucional”. Hi detalla que van nomenar els vocals titulars de les sindicatures electorals de les demarcacions d’Aran, Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Per tot això, els acusa dels delictes d’usurpació de funcions de càrrec públic, desobediència i malversació, castigats amb fins a vuit anys de presó.

Paral·lelament, el fiscal superior de Catalunya va presentar al TSJC la querella contra els presidents dels ens municipalistes, Miquel Buch i Neus Lloveras, als quals acusa de “realitzar actes de promoció i organització de la inconstitucional convocatòria referendària”. A tots dos els acusa de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Hi afegeix que “com a presidents de l’AMI i de l’ACM han exercit una influència decisiva sobre els alcaldes de municipis associats per autoritzar despeses per realitzar un acte delictiu”.

Ara, el TSJC ha de decidir en qui recau la nova denúncia. Podria ser acumulada a la causa contra el govern per l’1-O. També se’n podria obrir una de nova, ja que el paper de Lloveras i Buch és més de col·laboradors, fet que podria arrossegar tots els alcaldes, que alhora significaria –com ja alerten penalistes– que la fiscalia no pot interrogar batlles perquè l’1-O està judicialitzat.

LA XIFRA

47.498
persones
s’han inscrit com a col·laboradors de l’administració electoral per al referèndum.

Tancar webs i retirar cartells pel sí

En la querella contra els presidents de l’ACM i de l’AMI, el fiscal sol·licita al TSJC diverses mesures cautelars. La primera és que es tanquin les seves webs (municipisindepencia.cat, i acm.cat) perquè impulsen el referèndum “com si tingués una cobertura legal”, malgrat que aquestes pàgines donen molta més informació de serveis al territori. La segona és que es notifiqui als alcaldes que no poden donar suport ni recursos a l’1-O. També es demana que s’imposi una fiança als presidents Miquel Buch i Neus Lloveras, malgrat que el TSJC no l’ha aprovat per als membres el govern. I, finalment, que els cossos policials retirin tot tipus de material perquè no es faci el referèndum, inclòs “els cartells de foment de participació o a favor del sí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona