Política

GUY HEDGECOE

PERIODISTA “FREELANCE” QUE TREBALLA PRINCIPALMENT PER “THE IRISH TIMES” I LA BBC

“La solució implica un canvi de govern a Madrid”

“Les actuacions de la fiscalia poden acabar suposant més gasolina per al procés independentista”

“Crec més que mai en la negociació i la voluntat de negociar, que en aquest cas no es veu gaire”

Si la participació és molt gran i guanya el sí, serà un missatge molt potent de cara a Rajoy i al món

El diari The Irish Times, amb seu a Dublín, ha ampliat darrerament la cobertura del que passa a Catalunya, incloent-hi tres editorials sobre la qüestió en l’últim any. Guy Hedgecoe, que treballa com a periodista freelance per a aquest mitjà i també per a la BBC, confirma que darrerament ha publicat més articles sobre aquesta qüestió, i que la radiotelevisió pública del Regne Unit està molt atenta al que pugui passar amb el referèndum.

Quina cobertura va fer de la mobilització de la Diada?
Vaig fer un article per a The Irish Times i tres directes de radio per a la BBC. També estic realitzant un reportatge de ràdio per a la BBC com a prèvia de la campanya pel referèndum amb diverses entrevistes. En els dos casos ho vaig enfocar en l’ambient i el color de l’acte, però també vaig haver d’explicar que era una diada especial en un moment de molta tensió entre Madrid i Catalunya i que era d’alguna manera un preludi del referèndum. Vaig remarcar la divisió que existeix al voltant del referèndum, per què el govern espanyol s’hi oposa i les mesures que està prenent per evitar que es pugui votar.
Els lectors de ‘The Irish Times’ mostren interès en les notícies del procés polític català?
Sí que ho fan, però sobretot els que més interès mostren són els lectors espanyols i especialment els catalans, que segueixen atentament el que expliquen els mitjans internacionals sobre la seva situació.
La comunitat internacional hauria d’expressar la seva posició d’una manera més clara?
És un tema complicat per a la comunitat internacional. En general prefereix no pronunciar-se gaire sobre aquest tipus de situacions. Per què s’han de ficar en un embolic diplomàtic? De tota manera la UE té més necessitat d’expressar-se perquè Espanya és un dels seus membres i Catalunya una regió important del bloc europeu.
Creu que la Generalitat està legitimada per impulsar el referèndum?
Com d’altres qüestions relatives al tema català, aquesta també està oberta a la interpretació. Els independentistes tenen una majoria al Parlament i en aquest sentit sí que està legitimada. Però és una majoria molt justa. Amb només el 48% del vot popular considero difícil portar a terme un projecte tan dràstic. L’any passat un dirigent de la CUP em va dir que el bloc independentista necessitava un 5% o un 10% més de suport per aconseguir-ho. No sé si ja té aquest suport.
Com valora la irrupció de la Guàrdia Civil a la seu del setmanari ‘El Vallenc’ i en diverses impremtes buscant paperetes?
Lògica dins de l’estratègia extremament legalista de l’executiu espanyol durant tot el procés. Tot i que mostra una imatge de reacció excessiva.
La fiscalia demana citar a declarar els més de 700 alcaldes de tot Catalunya que donen suport al referèndum. Representen més del 75% dels alcaldes catalans. Què li semblen aquest tipus d’actuacions?
Encaixen perfectament amb la posició del govern espanyol encara que siguin difícils de portar a terme a la pràctica. Pot acabar suposant més gasolina per al moviment independentista. Caldrà veure si és un pas seriós o només una amenaça per intentar que la gent no voti.
Creu que els catalans podrem votar l’1 d’octubre?
Hi haurà centenars de milers de catalans als carrers desitjant votar. Potser hi haurà algun tipus de votació, però dubto que pugueu votar de la forma que voleu.
Si finalment hi ha referèndum i guanya el sí, creu que el govern català estarà legitimat per proclamar la república catalana?
Dependrà en gran part de la participació. Si és molt gran, hi participen molts catalans que s’oposen a la independència i guanya el sí, serà un missatge molt potent. No només per a Rajoy sinó de cara al món. Si el no no participa veig molt difícil convèncer el món que la independència estigui justificada.
Quina podria ser la solució a les demandes catalanes?
Canviar de govern a Madrid. Tot i que entenc que el problema de molts catalans és amb l’Estat espanyol, crec que el seu gran problema és el PP. És qui va recórrer contra l’Estatut estant a l’oposició i qui des del govern comet l’error de semblar sovint anticatalà, apujant les tensions de manera innecessària. Un futur govern del PSOE –o del PSOE amb Units Podem– no resoldria el problema de seguida, però sense el bagatge del de Rajoy, podria començar de nou i com a mínim rebaixar les tensions. Això podria ser un bon inici. Crec més que mai en la negociació i en la voluntat de negociar, cosa que no es veu gaire en el tema català.
Quin paper juguen els mitjans de comunicació?
Hi ha un cert tancament a Madrid i també a Catalunya. El problema no és que els mitjans de Madrid s’oposin a la independència sinó que fracassen a l’hora d’explicar la situació al seu públic. No expliquen bé per què els catalans no estan satisfets amb la seva relació amb Espanya. Tot i que hi ha mitjans d’esquerres que expliquen la situació de manera equilibrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona