Rebuig ciutadà i social dels escorcolls a la Generalitat
Associacions i entitats de tota mena defensen el referèndum apel·lant a la llibertat d’expressió
Reclamen diàleg per aconseguir una solució pactada
Davant l’operació policial que va tenir lloc ahir, la resposta de diversos sectors de la societat no es va fer esperar. Associacions professionals, universitats, entitats del Tercer Sector i, fins i tot, el Futbol Club Barcelona i els bisbes van coincidir a condemnar les actuacions que es duen a terme per impedir el referèndum de l’1 d’octubre. Els diferents col·lectius van apel·lar al diàleg per arribar a una solució política pactada.
En referència als escorcolls en edificis públics de la Generalitat, així com en empreses i domicilis particulars, el Consell de l’Advocacia Catalana va denunciar que “vulneren de manera flagrant la llei d’enjudiciament criminal en tot allò relatiu a les condicions en què s’han de fer els escorcolls”. També es va pronunciar el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica, en suport a les impremtes i les empreses del sector que en els darrers dies han patit escorcolls, i va defensar que “la llibertat d’expressió inclou la llibertat d’impressió i publicació”. Les empreses del sector, segons el gremi, “són alienes al contingut dels documents que imprimeixen”. Els col·legis professionals catalans van assenyalar que la cultura democràtica reclama “el coneixement i la validació de la voluntat majoritària del poble”, que s’expressa “amb el vot secret i lliure”.
L’Associació Catalana d’Universitats Públiques va considerar que Catalunya pateix “episodis coercitius” de la llibertat d’expressió, que és un dels “pilars essencials i irrenunciables de la democràcia”. En la mateixa línia es va pronunciar la comunitat científica catalana en un manifest al qual s’han adherit 1.800 investigadors. Els signants van defensar que la independència de Catalunya pot ser “una oportunitat per donar un impuls al desenvolupament científic i tecnològic” al país, motiu pel qual demanen a la ciutadania que “no facin cas a les amenaces dels qui tenen com a únic argument l’ús irracional de la força”.
De l’àmbit social, la Taula d’Entitats del Tercer Sector va mostrar el seu “absolut rebuig” davant les actuacions que es duen a terme contra les institucions catalanes perquè considera que “vulneren els drets i les llibertats fonamentals”. Lafede.cat, que aplega més d’un centenar d’ONG, va mostrar la seva preocupació per “l’escalada repressiva contra drets polítics”, alhora que va definir la resposta del govern espanyol com una “regressió democràtica” que “posa en qüestió la qualitat del sistema”.
Les entitats cristianes van considerar que les actuacions del govern espanyol són contràries a la democràcia i l’estat de dret. Els bisbes catalans van demanar “seny “ i “fraternitat”, i es van oferir com a mediadors “en aquest moment tan delicat de la història de Catalunya”.
En l’àmbit esportiu, el Futbol Club Barcelona va mostrar el suport als qui treballen per garantir els drets de decidir i de la llibertat d’expressió.