Política

Rajoy: “No hi haurà referèndum perquè cap democràcia pot acceptar que es liquidi la Constitució” 

El president espanyol insisteix que saltar-se la llei “a la brava” no és fer política i que la llei s’aplica amb totes les garanties i sense excepció

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat de nou que no hi haurà referèndum a Catalunya perquè “cap democràcia pot acceptar que es liquidi la Constitució i la sobirania nacional”, i s’ha mostrat segur que el govern espanyol superarà “aquest desafiament”.

Així s’ha pronunciat Rajoy aquest dissabte en la clausura de la Reunió de Presidents Provincials que s’ha celebrat a Palma de Mallorca aquest cap de setmana, on ha recalcat que la Generalitat sap “des de fa molt temps” que no podia haver-hi referèndum i ha expressat que el “més assenyat” és “parar i tornar a la normalitat, a la tranquil·litat, a la llei i a la política de debò”.

El president espanyol ha volgut recordar als presents que Espanya és “una gran nació” i que si es fa un “balanç equilibrat” tenen motius “fundats” per sentir-se “molt orgullosos”. En aquesta línia, Rajoy ha insistit en la pluralitat que caracteritza Espanya i ha subratllat que es viu la diversitat “en pau, harmonia i sense pors”.

A més, ha posat l’accent en la llibertat d’expressió dient que a Espanya es pot ser “antisistema i independentista, es pot votar a qui un vulgui, resar el que es vulgui i parlar l’idioma que es vulgui”.  

D’aquesta manera, ha opinat que “no es poden imposar idees als altres ni imposar un règim polític, així com obligar a desobeir la llei”, en relació a la situació a Catalunya.  

El president ha demanat a la Generalitat acabar amb els “assetjaments i les manifestacions”, així com la “manipulació dels nens”: “Gaudim d’una democràcia tolerant i que ens empara a tots, fins i tot als independentistes”. També ha afegit que allò que no empara la democràcia és “el delicte o l’abús”. “Saltar-se la llei a la brava no és fer política. La llei a Espanya s’aplica amb totes les garanties i sense excepció”, ha insistit.  

Sobre matèria econòmica, Rajoy ha destacat que la crisi econòmica ha estat el problema “més greu” que el Govern espanyol havia de superar. “Avui creixem i ja portem quatre anys consecutius de creixement, som més competitius i les coses van a millor, i alguns no ho reconeixeran mai perquè els agrada criticar el PP i això m’és igual, perquè la realitat els deixa en evidència”, ha comentat.

En aquesta línia, el president ha volgut destacar els dos objectius “capitals” del PP: d’una banda, està la recuperació econòmica i la creació d’ocupació de qualitat; d’altra banda, es troba l’objectiu de mantenir la mateixa política perquè “ha funcionat”. “Cal ser prudent, les coses van a millor però queda molt per fer, anem pel bon camí”, ha animat Rajoy.

Així mateix, el líder popular ha recalcat la reforma de les pensions, sent un “tema important de mitjà i de llarg termini en el qual cal arribar a un acord”, i també ha destacat la reforma del finançament autonòmic, al que s’ha referit com “tema capital”. “Es necessita un consens, el PP no pot treure el model, ha de fer-se amb el suport del partit socialista perquè és el segon partit d’Espanya i governa en diverses comunitats autònomes”, ha precisat.

A més, Rajoy ha dit que “no s’ha de fer política d’això” i que és un tema del PP i del PSOE, per la qual cosa els dirigents socialistes “han de presentar les seves propostes”, ha exigit. Finalment, el president ha manifestat que cal fer “un esforç entre tots” i ha deixat clar que la seva disposició és “plena”, alhora que espera que “la dels altres també ho sigui”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona