Política

Procés sobiranista

Puigdemont insta a posar fi al procés i iniciar el progrés

El president creu que dilluns els catalans s’hauran guanyat el dret a ser “escoltats, respectats i reconeguts” arreu

Boya exigeix als comuns que no “ens robin” l’1-O qualificant-lo de mobilització

“Persistir, persistir i persistir”, va demanar el vicepresident Oriol Junqueras, i dilluns “ens haurem guanyat el dret a ser escoltats, respectats i reconeguts”, en paraules del president Carles Puigdemont en l’acte final de campanya. Els dos dirigents van coincidir a proclamar “la fi de la por” per començar un “camí de llibertat” a partir de dilluns.

L’avinguda de la Reina Maria Cristina, a Montjuïc, va tornar a ser escenari de nou d’un tancament de campanya. Ho va ser pel 9-N, també per les eleccions del 27-S, i ahir es va tornar a omplir per tancar el que es va convertir en un final de festa immens en què van participar partits polítics i la societat civil, representada per les entitats independentistes i per col·lectius de treballadors, com els bombers i els estibadors, que s’han afegit a la defensa del referèndum. No hi van faltar les actuacions musicals i teatrals al llarg d’un acte polític que va inaugurar la diputada de Junts pel Sí i exmembre del PSC Magda Casamitjana.

L’interès de l’acte, però, amb permís del diputat Lluís Llach, que va pujar a l’escenari i aquest cop va cantar, eren les paraules del president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras al bell mig del recorregut que porta a l’1-O. Puigdemont va convidar a assistir demà als col·legis electorals per “canviar la història” i per “posar fi al procés i començar amb el progrés”. Tot i que cap dels dos dirigents va fer una crida a ocupar els col·legis des d’avui mateix, sí que van vestir d’èpica la cita amb les urnes. “Som la llavor de totes les victòries; ara cal serenitat i fermesa”, va asseverar. Una de les intervencions més aclamades i tenses de la nit la va pronunciar la diputada de la CUP Mireia Boya quan es va adreçar als comuns, que havien intervingut just abans que ella per reivindicar l’1-O com una gran mobilització a favor dels drets socials.

“No ens robeu”

És precisament aquesta posició dels comuns el que la CUP ha denunciat en els darrers dies. “Prengueu partit, no ens robeu el referèndum; això no és una mobilització”, va etzibar Boya al primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens, i també al líder de Podem, Albano-Dante Fachin, tots dos asseguts just darrere i amb cara de circumstàncies després de sentir les paraules de la diputada anticapitalista recordant-los l’antiga cita “Roma no paga traïdors; nosaltres tindrem memòria”, assegurava. La CUP va reiterar que els esforços dels últims dos anys han estat dirigits a fer un referèndum vinculant i, per tant, “no hi ha negociació ni diàleg posterior si no és per trencar amb l’Estat quan diumenge [per demà] guanyi el sí”. Un objectiu que, segons els anticapitalistes, ha “vist” prou bé Rajoy, perquè, contràriament a això, “no hauria tancat l’espai aeri ni els webs del referèndum”. Boya va finalitzar la seva intervenció demanant als concentrats que en acabar l’acte anessin a defensar els col·legis electorals: “Només queden 48 hores [avui, 24] per declarar la república; aneu-hi. Si no ho feu, la farsa continua”, va cloure. Abans Asens, Dante Fachin i Joan Josep Nuet van apostar perquè l’endemà del referèndum es mantingui “la unitat” per continuar lluitant a favor dels drets i en contra del govern de Mariano Rajoy, una idea gens compartida per la CUP, que aposta perquè després de l’1-O, i si així ho decideix la gent, s’iniciï un procés constituent per construir la república. Per les dirigents Marta Rovira i Marta Pascal, ja es pot dir “que a hores d’ara hem guanyat, perquè hem vençut la repressió que ens ha imposat l’Estat”.

Dilluns ens vestirem de sobirania i dignitat, ens mirarem al mirall i aquesta vegada ens agradarem
Carles Puigdemont
president de la generalitat
La nostra causa és la democràcia, la llibertat, la justícia i la dignitat
Oriol Junqueras
vicepresident del govern
Volem i podem; això ja no ho atura ningú. Tenim a les mans una arma de construcció massiva
Jordi Cuixart
president òmnium cultural

Cuixart: “Avui, als col·legis; demà, a les urnes”

L’embat judicial de l’Estat espanyol va quedar representat dalt de l’escenari amb les intervencions dels que han rebut querelles, com ara els presidents de l’AMI i de l’ACM, Neus Lloveras i Miquel Buch, i també d’aquells que estan mencionats en els escrits judicials com a presumptes autors d’un delicte de sedició, els presidents de l’ANC i d’Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. “Volem i podem, i això ja no ho atura ningú”, assegurava Cuixart, que qualificava el referèndum com “una arma de construcció massiva” per fer la república. Al llarg de la nit es van repetir les paraules per combatre les actuacions del govern espanyol destinades, sense èxit, a generar por entre els votants de demà. “Aquesta nació s’ha alçat per dir prou; si no tenim por, ells no tenen el poder”, etzibava. “Estem disposats a demostrar que no farem cap pas enrere, que el compromís és ferm”, va enunciar Sànchez, per a qui el camí que s’ha iniciat té a veure amb “la nostra dignitat i la dels nostres fills”. Tant Sànchez com Cuixart van dedicar paraules per als cossos policials que tenen ordres d’intervenir urnes i paperetes. “No som delinqüents, som ciutadans que volem votar”, reiterava mentre reclamava que mai més ningú pugui ser detingut per defensar drets bàsics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Corea del Nord

Putin es reserva el dret a subministrar armes a Pyongyang

Barcelona
Estat espanyol

La Moncloa acusa Ayuso de deslleialtat institucional per rebre Milei

Barcelona
Política

Rull es reuneix amb Puigdemont a Bèlgica

barcelona
Política

El Fons Català de Cooperació denúncia des de Lesbos la vulneració dels drets dels refugiats

Lesbos
judicial

El jutge García-Castellón avança la jubilació al setembre

barcelona
aliança atlàntica

El neerlandès Rutte serà el pròxim secretari general de l'OTAN

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional obliga a tancar una investigació sobre el cas del 3%

barcelona
estat espanyol

El CIS redueix la distància entre el PSOE i el PP a només un punt

barcelona

Lloret vol “revertir la decadència” del nucli antic amb un pla director

LLORET DE MAR