Política

Procés sobiranista

1-O

Dures càrregues policials a la demarcació de Tarragona

Intervencions sense precedents de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil a la ciutat de Tarragona i en altres municipis del territori

Només a la Ràpita, Salut va comptabilitzar una quarantena de ferits

Dia de dures càrregues de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil en diversos col·legis electorals de ciutats com ara Tarragona i la Ràpita, però també en municipis petits, com el de Renau –de poc més de 100 habitants–, on al matí van anar 35 agents de la Guàrdia Civil a requisar les urnes. La llarga jornada electoral d’ahir va deixar imatges mai vistes en democràcia a les comarques de Tarragona, però també milers de persones fent cua per dipositar el seu vot, unes cues que es van allargar durant hores pels problemes informàtics que van dificultar la tasca dels membres de les meses.

Una de les intervencions més contundents es va produir a l’institut Tarragona, quan un centenar d’agents antiavalots i una vintena de furgons policials van bloquejar la plaça Imperial Tàrraco, van tancar l’accés al col·legi durant més d’una hora i es van endur les urnes de les dues meses constituïdes. A la sortida, enmig de centenars de persones, la càrrega policial va causar ferides lleus a diverses persones, entre d’altres, el president d’ERC a Tarragona, Sergi Albarran. La Policía Nacional també va irrompre al centre cívic de Campclar; als instituts Comte de Rius, Torreforta, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau, i al Departament d’Urbanisme. L’alcalde, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, va reiterar el seu rebuig al referèndum: “És inadmissible fer creure a la gent que estan participant en un referèndum efectiu, vinculant i amb garanties, quan és una mobilització sense validesa jurídica”, va dir.

En alguns municipis es van tancar els col·legis abans d’hora per protegir els vots que ja estaven dipositats a les urnes. És el cas del Vendrell, on a la tarda només es va mantenir obert el centre cívic, i de Sant Jaume dels Domenys. A Montblanc, agents dels Mossos que van estar tot el dia vigilant el col·legi van anar a votar en acabar el torn, vestits de paisà, i van rebre els aplaudiments dels veïns. Els incidents es van repetir a Sarral, Cabra del Camp, Alió i Vilabella.

A les Terres de l’Ebre, una cinquantena de persones van resultar ferides per les càrregues dels antiavalots de la Guàrdia Civil en diversos col·legis. L’episodi més cruent es va viure poc després de les nou del matí, quan es va obrir el pavelló firal de la Ràpita, on es van concentrar totes les meses electorals, i on els agents van entrar a cops de porra i van arrossegar els veïns que van fer resistència pacífica. Només a la Ràpita, Salut va comptabilitzar una quarantena de ferits. La Guàrdia Civil va requisar les urnes, que encara no contenien vots, i va marxar davant la indignació dels veïns, que van optar per traslladar-se a votar amb autobús a Alcanar o a Amposta. “Tot i imposar-nos la força de les armes, a la Ràpita hem fet les coses com s’han de fer; per això, la democràcia, la llibertat i la república catalana seran sempre nostres”, va dir l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós.

Informació elaborada per

Carina Filella, Azahara Palomares, Mercè Ribé i Lurdes Moreso.

Més del 90% dels vots, pel sí

Tot i que els recomptes definitius no estaven enllestits en el moment de tancar aquesta edició, alguns municipis sí que van tenir aviat el resultat final. A Salou, de 3.360 vots, 2.963 van ser pel sí; 317, pel no; 49, en blanc, i 312, nuls. A Altafulla, el 88% dels 2.324 vots van ser pel sí. A Torredembarra es van comptabilitzar 3.361 sís, 215 nos, 52 vots en blanc i 17 de nuls. A l’escola Pompeu Fabra de Reus, 2.432 vots van ser pel sí; 174, pel no; 52, en blanc, i 17, nuls. A Montblanc, el 95% dels vots (3.355) van ser pel sí. I a l’Ampolla, el 94,18% d’un total de 1.392 vots també van ser favorables a la independència. A Tarragona, en espera de resultats definitius, un miler de persones es van concentrar a les deu de la nit a la plaça de la Font, amb la presència de membres de l’ANC i Òmnium: “Hem d’estar més units que mai per arribar a la victòria final i ho hem de fer junts”, va dir Rosa M. Codines, presidenta d’Òmnium a Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona