Política

XAVIER AMOR

ALCALDE DE PINEDA DE MAR PEL PARTIT SOCIALISTA (PSC)

“La situació que es va viure dilluns era d’una gran tensió”

“Com a Ajuntament ni portem ni fem fora ningú de l’hotel”

“Costa escoltar que et demanin la dimissió, però el moment que vivim també és excepcional”

La presència de 400 agents de la Policía Nacional als hotels de Pineda ha tensat la convivència al municipi, en especial després de les càrregues contra els participants del referèndum de diumenge, que van provocar concentracions a la població contra el cos.

Dilluns a la nit des de l’Ajuntament es va assegurar que els efectius policials marxarien dimarts, però no va ser així.
Aquella nit la primera tinenta d’alcalde, Carme Aragonès, va conversar tant amb la gerència de l’hotel com amb algun comandament del cos policial i l’acord a què es va arribar era que el contingent marxaria abans de les quatre de la tarda de dimarts. De fet, el mateix dimarts es mantenia l’hora fins que el ministre Zoido va donar l’ordre que els agents no marxessin fins que acabés el contracte.
Es pot interpretar que es desautoritza la tinenta d’alcalde del pacte que va aconseguir.
No ho crec així. El nostre paper va ser llavors, i ho és ara, de mediació per intentar que les parts es posessin d’acord i buscar una sortida davant el que s’estava vivint al carrer. Com a Ajuntament ni portem ni fem fora ningú de l’hotel. I l’ordre final va arribar del ministeri.
Molta gent es pregunta per què no va negociar vostè en persona l’acord.
Perquè no hi era. Estava a Madrid per una reunió pactada de fa mesos. Vaig fer tots els esforços per arribar, però no vaig poder agafar el TAV fins dimarts a primera hora del matí, quan ja vaig convocar la reunió amb els propietaris de l’hotel. D’altra banda, la policia em va recomanar que no hauria estat prudent anar-hi per la crispació que es vivia al carrer, perquè cal recordar que nosaltres, com a govern, no vam donar suport al referèndum.
Si hagués estat a Pineda, però, hauria estat vostè l’interlocutor?
Segurament hi hauria acabat anant. Malgrat que tenia les recomanacions de la policia local que em mantingués al marge perquè els ànims estaven molt caldejats i s’havia de fer tot el possible per no elevar més la tensió que es vivia al carrer.
La gerència de l’hotel va parlar d’amenaces en un comunicat.
I en un segon comunicat conjunt amb nosaltres va quedar clar que no n’hi havia hagut. La situació que es va viure dilluns era d’una gran tensió i segur que hi va haver interpretacions errònies.
Dimarts molta gent a la plaça de l’Ajuntament va exigir la seva dimissió.
Cert. Està passant en altres places d’ajuntaments on governa el PSC, que no va facilitar els espais per al referèndum. Agraeixo i aplaudeixo la normalitat amb què es va viure una jornada en què un terç dels ciutadans van votar i dos terços no es van sentir cridats a les urnes. Anímicament costa escoltar que et demanin la dimissió, però el moment que estem vivint també és excepcional.
Hi ha fractura social a Pineda?
Estic veient gent que em trasllada la seva por i la seva pena, i veïns que tenen la discussió del procés que vivim a Catalunya com a prioritat. A ells especialment els demano que continuïn dialogant i que ho facin en pau, com ho hem fet sempre en aquest municipi.
Vostè és molt actiu en les xarxes socials. Se l’acusa aquests dies d’haver pràcticament desaparegut
Tot va en el mateix objectiu de calmar els ànims i no llençar més llenya al forn. Vaig quedar parat l’altre dia quan vaig pujar un comentari i un enllaç a una cançó d’en Joan Manuel Serrat i em van ploure els insults i els atacs. No passa res deixar tranquil·les les xarxes un temps, perquè les comunicacions es mantenen igual. I a més hem estat focus mediàtic durant uns dies. Allò que realment m’importa és que al meu poble es puguin escoltar totes les veus, independentment de la ideologia que defensi.
Pineda no esta acostumada a hostatjar operatius policials tan nombrosos
Cert. Som un municipi tranquil i gens acostumat a rebre tanta atenció mediàtica. Cal dir que la situació crispada del país també és excepcional, que s’havien viscut imatges de violència als carrers, que corria el rumor fals que els guàrdies civils que Calella havia fet fora venien cap a Pineda. Tot junt va elevar el to i durant unes hores es va trencar la pau social al municipi i ens preocupava que la situació es desbordés. Hem estat sense voler-ho un plató de televisió en directe per uns fets que no ens agraden.
Se sent còmode amb la presència de tants policies?
Segons el moment. En casos com els atemptats a Barcelona tota seguretat és poca, però en el cas concret del cos que tenim a Pineda només venien a dormir i marxaven fora la major part del dia. No hi havia hagut cap problema de convivència amb els ciutadans, però a partir de dilluns he de dir que la situació viscuda ha estat molt intensa
Vostè és molt actiu en les xarxes socials. Se l’acusa aquests dies d’haver pràcticament desaparegut
Tot va en el mateix objectiu de calmar els ànims i no llençar més llenya al forn. Vaig quedar parat l’altre dia quan vaig pujar un comentari i un enllaç a una cançó d’en Joan Manuel Serrat i em van ploure els insults i els atacs. No passa res deixar tranquil·les les xarxes un temps, perquè les comunicacions es mantenen igual. I a més hem estat focus mediàtic durant uns dies. Allò que realment m’importa és que al meu poble es puguin escoltar totes les veus, independentment de la ideologia que defensi.
Dimarts molta gent a la plaça de l’Ajuntament va exigir la seva dimissió
Cert. Està passant a altres places d’Ajuntaments on governa el PSC que no va facilitar els espais pel referèndum. Vam intentar explicar-ho assegurant que hi havia prous espais de la Generalitat com així es va demostrar finalment. Agraeixo la normalitat en una jornada on un terç dels ciutadans van votar i dos terços no es van sentir cridats. Anímicament costa de portar, però el moment que estem vivint també és excepcional.
En el comunicat conjunt de totes les forces que es va fer des de l’Ajuntament no hi havia un condemna explícita de la violència policial viscuda als carrers durant l’1-O. Per què?
Vam fixar molt l’objectiu que era una crida a la calma i vam optar per descartar elements que poguessin entorpir-lo. Després cada formació ja faria les matisacions que cregués oportunes.
Quines van ser les seves?
Crec que la situació no es va dur de forma correcta i hi ha episodis que es podrien haver evitat. Les imatges de violència m’han impactat i m’han fet mal.
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va piular en defensa de la guàrdia civil i la policia nacional tot i els fets viscuts diumenge. Ho comparteix?
No puc posar-me en el cap del secretari general del PSOE, però sí que és cert que el mateix suport que ha donat als cossos policials estatals el va expressar als Mossos durant els atemptats a Barcelona i Cambrils. És una persona de pau i de diàleg i estic convençut que la violència, vingui d’on vingui, no la comparteix.
Hi ha prevista una reunió amb el sector hoteler per tractar els fets i plantejar-li que no torni a hostatjar policies?
Tot just ha acabat l’estiu i tenim pendent convocar la taula de turisme. Estic convençut que el tema es tractarà en profunditat, però en última instància són els empresaris qui han de gestionar els seus negocis.
Què en pensa de la visita que Xavier García- Albiol va fer dimarts als policies?
Des del respecte institucional, crec que es podia estalviar. Ell sabia, perquè jo mateix ho havia comunicat a la delegació del govern, que a Pineda s’estaven vivint moments molt tensos i crec que hi ha altres maneres de traslladar als agents de Pineda el seu suport. Venir en el moment més crític que estàvem vivint va tibar més la corda i si tinc ocasió, i amb calma, li traslladaré.
Hi ha fractura social a Pineda?
Estic veient gent que em trasllada la seva por i la seva pena i veïns que tenen la discussió del procés que vivim a Catalunya com a prioritat. A ells especialment els demano que continuïn dialogant i que ho facin en pau, com ho hem fet sempre en aquest municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri