Política

repressió policial l'1-O

denúncia

Human Rights Watch certifica “l’ús excessiu de la força” l’1-O

L’ONG que denuncia la vulneració dels drets humans conclou en un informe que l’actuació policial va ser “manifestament desproporcionada”

Insta el govern a fer-ne una investigació externa efectiva

Un informe independent avalat per l’ONG internacional Human Rights Watch conclou que la policia estatal va fer un “ús excessiu de la força” durant l’1-O. L’anàlisi sobre l’actuació de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional durant el referèndum denuncia fets “manifestament desproporcionats” i insta el govern estatal a obrir una investigació. “La policia podria tenir la llei a favor per fer complir una ordre judicial, però això no l’autoritzava a utilitzar la violència contra manifestants pacífics”, sentencia l’informe de l’entitat dedicada a investigar i denunciar les vulneracions dels drets humans arreu del món.

El responsable de la investigació, Kartik Raj, i el seu equip van entrevistar sobre el terreny desenes de persones víctimes o testimonis de les càrregues policials a Girona, Aiguaviva i Fonollosa, i van tenir accés als informes mèdics que relacionen les seves lesions amb l’actuació policial. L’ONG ha pogut certificar la veracitat de tots aquests casos i avisa que són només una part dels que es van mostrar durant la jornada el referèndum a les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

L’extens informe detalla alguns dels incidents que aquell dia es van viure arreu del país. A Girona, la policia va fer càrregues on hi havia nens “sense cap avís previ, va colpejar un mosso i un bomber fora de servei, i va trencar el braç a un altre que anava uniformat”. A Aiguaviva es van fer servir esprais irritants “davant població que no representava cap perill imminent”. A Fonollosa una dona de 70 anys que bloquejava el pas asseguda en una cadira va ser llançada a terra i va acabar amb el canell trencat.

Human Rights Watch sosté que són casos greus amb “ús manifestament desproporcionat de la força contra persones que expressaven la seva opinió política i recorrien a la resistència pacífica”. L’informe, demolidor, recorda al govern espanyol que té l’obligació de garantir “una investigació efectiva de les denúncies” i, a la vegada, li recomana que busqui l’ajuda d’un cos internacional d’experts” per reconduir les tensions entre les autoritats de l’Estat i les catalanes.

LA FRASE

Encara que la gent pugui actuar de forma il·legal, l’Estat no pot privar-los de drets o usar força excessiva
Kartik Raj
responsable de l’estudi de HRW


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA