Política

Montilla demana a Puigdemont que convoqui eleccions i eviti l’aplicació de l’article 155

L’expresident de la Generalitat i senador no revela si votarà a favor de les mesures impulsades pel govern del PP

El líder del PSC, Miquel Iceta, apunta que Montilla prendrà “una decisió personal” sobre el 155 que tindrà “el suport del partit”

L’expresident de la Generalitat de Catalunya i senador del PSC, José Montilla, ha demanat aquest dimarts al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions i eviti l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. L’exlíder socialista, però, no ha aclarit si aquest divendres, al Sanat, votarà a favor o en contra de la mesura impulsada pel govern espanyol.

Montilla, que ha estat el primer dels vuit senadors designats pel Parlament que ha comparegut davant la Comissió d’Afers Parlamentaris (CAI). Ha assegurat davant els grups ell no vol “ni una declaració unilateral d’independència (DUI) ni l’aplicació de l’article 155” de la Constitució i que cal evitar una cosa i l’altra.

Segons ell, Puigdemont encara és a temps d’“evitar la ruptura” i li ha demanat que “per patriotisme” i “per defensar l’autogovern” convoqui “eleccions immediates” i doni la veu als ciutadans “en un procés electoral net, legal i amb totes les garanties”.

“Avui, demà, dijous o divendres, el president pot donar per acabada una legislatura. Hi ha una majoria a les Corts disposada a iniciar la reforma de la Constitució. Ens podem donar una nova oportunitat. Avui, això està en mans del president de la Generalitat”, ha apuntat.

El dirigent socialista, que ha precisat que no ell no està a favor d’incloure el dret a l’autodeterminació en aquesta reforma, ha assenyalat que “podem revisar el funcionament de l’Estat de les autonomies i reformar el sistema de finançament”. “Podem obrir el procediment de la reforma de la Constitució, si som capaços de teixir les necessàries complicitats i negociar avenços i cessions”, ha afegit. “Si el camí escollit és aquest, segur que ens trobarem pel bé del país i de la seva gent, amb mi podrien comptar”, ha indicat.

Suport del partit

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que Montilla “prendrà una decisió personal” respecte a la votació al Senat de l’article 155 de la Constitució aplicat a Catalunya. Ha afegit que sigui quina sigui aquesta decisió, aquesta “tindrà el suport del seu partit i dels seus amics”.

En una conferència a Madrid, Iceta ha avançat que els socialistes catalans no li demanaran que actuï en una o altra direcció. “El PSC en aquesta qüestió respectarà la Constitució espanyola que estableix que no existeix mandat imperatiu per a diputats i senadors”, ha dit.

El líder socialista ha recordat que Montilla és senador en la seva condició de “militant socialista, designat pel Parlament de Catalunya, i expresident de la Generalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA