Política

Setge al procés sobiranista

Ofensiva contra el 155

Dos terços dels ajuntaments del Maresme ja han aprovat la moció de l’ACM i l’AMI en defensa de l’autogovern i les institucions

El PSC s’absté a Caldes i a Tordera, però majoritàriament només condemna l’aplicació de l’article

El PP a Llavaneres i el PSC a Malgrat es van abstenir d’anar als plens

Com una taca d’oli, l’ofensiva contra la possibilitat que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució suspengui l’autonomia de Catalunya s’ha estès arreu del Maresme. Fins a 19 ajuntaments de la comarca, fins ahir, han aprovat sense cap excepció la moció que impulsa l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) en defensa de l’autogovern i les institucions catalanes, i la resta ho farà entre avui i dilluns. Moltes de les poblacions van convocar plens extraordinaris i urgents amb un únic punt en l’ordre del dia, com és el cas de Malgrat de Mar, Dosrius, Arenys de Mar i Arenys de Munt. A banda de manifestar un clam contundent contra aquesta mesura repressiva, la principal incògnita era esbrinar quina seria la reacció dels diferents regidors socialistes, sobretot si comparteixen govern local amb formacions com ara el PDeCAT o ERC. Si a Mataró i Argentona, els primers a aprovar la declaració, la posició va ser del tot clara i van votar-hi en contra seguint el guió marcat per la direcció nacional del PSC, en molts altres municipis es va optar per una fórmula diferent que va servir en certa mesura per intentar salvar els mobles.

Com ja acostuma a passar en altres ocasions, del que es tracta és que els diferents acords de la proposta es votin per separat i d’aquesta manera el PSC pugui manifestar que no està d’acord a donar suport al govern català i el Parlament per fer efectiu el mandat popular de l’1-O en els termes que estableix la llei del referèndum i la de transitorietat, però sí que aproven la condemna explícita de l’aplicació del 155 per part del govern de Mariano Rajoy. Va ser el cas d’Arenys de Mar, Premià de Mar, Premià de Dalt, Canet o Calella. En altres llocs, fins i tot, els socialistes van apostar per abstenir-se, com ara a Caldes d’Estrac, on governen amb ERC, i a Tordera, on tot i mantenir-se a l’oposició tenen vigent un acord d’estabilitat amb l’alcalde del PDeCAT, Joan Carles Garcia.

Però amb trenta municipis, al Maresme n’hi va haver de tots colors. Si a Sant Andreu de Llavaneres, els dos regidors del PP van optar per no presentar-se a la sessió de dilluns a la nit com a senyal de protesta, a Malgrat de Mar va ser el mateix PSC, amb l’exalcalde Joan Mercader al capdavant, que es van absentar. Consideraven que la moció no era un tema urgent i que en qualsevol moment la situació política podia canviar, però també manifestaven que l’Ajuntament no té competències per fer efectiva la iniciativa.

Una altra de les administracions que té pendent aprovar la moció de l’ACM i de l’AMI és el Consell Comarcal del Maresme. Ho farà avui a les 7 del matí, però qui sí que s’ha manifestat és un dels seus òrgans principals: el consell d’alcaldes, que gairebé de forma unànime va rebutjar l’aplicació del 155. L’única que va abstenir-se va ser l’alcaldessa de Sant Cebrià, Sònia Scafa, que forma part d’un grup local independent.

Zuloaga s’absté i queda com a edil no adscrita

Una de les dues regidores del PSC de Vilassar de Mar, Olga Zuloaga, va anunciar durant el ple que abandonava el grup socialista per passar a ser edil no adscrita. “No puc representar un partit que no fa el pas i no rebutja de totes les maneres possibles el 155”, va justificar la regidora, que es va abstenir en la moció.

Llavaneres declara de cop dotze persones no grates

A banda de l’aprovació de la moció en contra de la suspensió de l’autonomia, per primer cop el ple va presentar una proposició d’iniciativa popular. La proposta, que havia recollit 277 firmes de suport, incloïa el rebuig a la violència de l’1 d’octubre, la retirada de la bandera espanyola dels edificis municipals i declarar no grates fins a dotze personalitats, com ara el rei Felip VI, el president Mariano Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, el líder popular Xavier García Albiol, el delegat Enric Millo, els diputats Toni Cantó i Albert Rivera, i els ministres Íñigo Méndez de Vigo i Alfonso Dastis, entre d’altres.

Un regidor del PSC de Dosrius, a favor de la moció

Convocats per l’ANC i el CDR, a la sala de plens de Premià de Mar es va exhibir una pancarta en la qual es demanava que l’alcalde, Miquel Buch, trenqués el pacte de govern amb el PSC. De moment, l’acord entre les dues formacions es manté tot i l’oferiment d’ERC d’entrar-hi amb condicions.

Pancarta

perquè Buch trenqui amb el PSC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona