Política

Setge al procés sobiranista

L’article 155 expulsa els socialistes del govern del Consell Comarcal d’Osona

ERC, CiU i Independents conformen un nou pacte que deixa fora el PSC

Els tres consellers que marxen ho faran “de manera ordenada” aquest mateix mes

L’acord de govern que hi havia al Consell Comarcal d’Osona des del 2015 tampoc ha pogut fer front a la crisi política nacional actual i s’ha acabat trencant, deixant els tres consellers socialistes (Miquel Arisa, M. Milagros Martínez i Antoni Poyato) fora de l’equip de govern. Després de converses a diverses bandes durant aquests últims dies entre les quatre forces que formaven part del govern –CiU (13 consellers), ERC (12), Independents d’Osona, IDO (3) i PSC (3)– ahir a la tarda van emetre un comunicat en què oficialment anunciaven l’acord al qual s’havia arribat per crear un nou pacte de govern que exclou el PSC. Els canvis es faran durant aquest mes de novembre “de manera ordenada” i “amb un traspàs que garanteixi el bon funcionament del Consell”, on també hi ha dos consellers de la CUP a l’oposició.

El comunicat argumenta que el motiu de la ruptura és l’aplicació de l’article 155 i el que se’n deriva, tot i que deixa clar que els consellers comarcals del PSC “s’han posicionat clarament en contra de l’aplicació del 155 i han aprovat totes les resolucions presentades en aquest sentit”. En el comunicat es reconeix que la principal raó de ser del pacte de govern al Consell es basava en “la no politització de la institució i en l’aposta ferma per potenciar la prestació de serveis als municipis”. Amb tot, tant ERC com IDO han volgut replantejar el pacte inicial i, junt amb CiU, han considerat que les circumstàncies excepcionals del moment fan difícil mantenir-lo.

Tots els grups que fins ara havien format part de l’equip de govern han deixat constància de la bona col·laboració i el treball en equip dels consellers. “De fet, el pacte de govern ha permès avançar en el fet de mancomunar diversos serveis comarcals i en l’execució de noves infraestructures supralocals, amb un treball en equip sempre amb el màxim respecte i lleialtat mutus.” El president del Consell, Joan Roca, a títol personal ha lloat, per exemple, la tasca de M. Milagros Martínez feta a Turisme. Milagros Martínez és regidora i primera tinenta d’alcalde a l’Ajuntament de Vilanova de Sau. Miquel Arisa és alcalde de Centelles i Antoni Poyato és regidor de Manlleu, on fa uns quinze dies també es va trencar el pacte de govern amb ERC al consistori.

ERC es posicionava

El trencament al Consell Comarcal d’Osona era previsible que s’acabés fent realitat –com va passar fa uns dies al del Bages– d’un moment a l’altre. La federació comarcal d’ERC Osona ja va emetre un comunicat el 2 de novembre en el qual donava suport als grups municipals republicans que havien decidit trencar els acords de govern en l’àmbit municipal i demanaven “un replantejament” de l’acord de govern del Consell Comarcal d’Osona, “la finalitat del qual és incompatible amb qualsevol partit que defensi la suspensió de l’autonomia de Catalunya”. ERC Osona lamentava “que les decisions de la direcció nacional del PSC facin insostenible l’actual pacte de govern al Consell Comarcal després de l’aval socialista al 155”. Pels republicans, el PSC-PSOE ha estat un “col·laborador actiu i necessari” de l’aplicació del 155 i de les seves conseqüències.

ERC del Solsonès escull candidats comarcals pel 21-D

m.v

David Rodríguez, alcalde de Solsona i diputat al Parlament, i Osona Pedrosa, secretària d’Organització d’ERC al Solsonès, han estat escollits com a candidats a anar a la llista electoral per als comicis del 21-D. L’assemblea d’ERC del Solsonès va votar aquests noms, però la llista estava condicionada la decisió de David Rodríguez, que ahir va confirmar a aquest diari que accepta ser candidat a anar a la llista dels republicans.

Les llistes de les candidatures han d’estar presentades el 17 de novembre. ERC i el PDeCAT de la Catalunya Central ja han escollit els noms que proposen per a la regió. A les files republicanes, Marta Rovira, Carles Mundó, Alba Vergés i Adriana Delgado estan entre els noms triats. Mentre que Marta Pascal, David Bonvehí i Maria Senserrich estan entre els proposats al PDeCAT. El PSC votarà candidats en breu i la CUP està pendent del que es decideixi l’assemblea nacional de diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona